În timpul audienţei sale generale de miercuri, Papa Francisc a declarat, făcând referire la contextul actual, că „pandemia continuă să provoace răni profunde și expune vulnerabilităţile noastre”, cerând credincioșilor „să îşi îndrepte privirile spre Iisus Hristos” şi să aibă credinţă.
Sfântul Părinte a mai declarat că „sunt mulţi cei care au murit, mulţi bolnavi, pe toate continentele. Multe persoane şi multe familii trăiesc în incertitudine ca urmare a problemelor socio-economice, iar acestea îi afectează mai ales pe cei săraci”.
De asemenea, Suveranul Pontif a mai punctat că, deşi oferă servicii de sănătate în cele mai îndepărtate locuri ale globului, biserica nu este expertă în prevenirea sau în tratarea pandemiei de COVID-19, precizând că aceasta este sarcina liderilor politici şi sociali.
Cu toate acestea, Papa a amintit că biserica „a dezvoltat câteva principii sociale fundamentale, principii care ne pot ajuta să avansăm şi să ne pregătim pentru viitor”.
Luna trecută, după ce Italia și-a ridicat restricțiile impuse pentru blocarea coronavirusului, Papa Francisc a mulțumit cadrelor medicale din regiunile italiene cele mai afectate de pandemie.
„Ați fost unul dintre stâlpii de susținere a întregii țări”, a spus acesta medicilor și asistentelor din regiunea Lombardia, adunați la Vatican.
„Cei care sunteți aici și colegii voștri din toată Italia, meritați stima și mulțumirile mele sincere și știu foarte bine că sunt sentimentele tuturor”, citează Reuters.
Suveranul Pontif a mulțumit angajaților din domeniul sănătății, care au purtat măști, pentru că sunt „îngeri”, inclusiv prin împrumutarea telefoanelor mobile pentru pacienții muribunzi, astfel încât să își poată lua rămas bun de la cei dragi.
Apoi, liderul Bisericii Catolice le-a cerut credincioșilor să își îndrepte rugăciunile spre cei afectați de pandemia de coronavirus, pe toate planurile, îndemnându-i să creeze „lanţuri reale de solidaritate”, subliniind că participarea la slujbe ne „însănătoşeşte interior, mai ales în aceste momente grele.
De asemenea, acesta a mai declarat că oamenii sunt mai importanți decât economia, în contextul în care țările decid tot mai repede să relaxeze măsurile și să redeschidă activitățile economice.
„Vindecarea oamenilor, nu economisirea (banilor) pentru a ajuta economia (este importantă), vindecarea oamenilor, care sunt mai importanți decât economia”, a spus Francisc. „Noi, oamenii suntem temple ale Duhului Sfânt, economia nu este”, a spus el, fără a menționa o anumtă țară, scrie Reuters.