Mai aproape de Marte! Elon Musk a lansat un prototip revoluţionr de rachetă: Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului (VIDEO)

Mai aproape de Marte! Elon Musk a lansat un prototip revoluţionr de rachetă: Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului (VIDEO)

SpaceX a lansat luni un prototip al unui sistem de rachete revoluționar numit Starship (navă stelară), acesta aterizând cu succes după un zbor la o altitudine de 150 de metri, relateazăspace.com.

„Marte arată real”, a scris pe Twitter la scurt timp fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk, care plănuieşt o expediţie de amploare pe Planeta Roşie.

Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului

Zborul a avut loc la locațiade producție și testare din Boca Chica, regiune izolată din sud-estul statului Texas.În înregistrarea video a zborului prototipul poate fi văzut decolând cu un motor Raptor, deplasându-se de-a lungul locației de lansare și desfășurând un set de picioare pentru aterizare înainte de a ajunge în siguranță înapoi la sol.

Musk a scris ulterior pe Twitter că următorul set de picioare al rachetei „va fi cu 60% mai lung” și că o versiune mai avansată „va fi mult mai lată și înaltă”, asemănătoare cu cea a rachetei Falcon 9, „dar capabilă să aterizeze pe suprafețe neprelucrate și de auto-nivelare” – cu alte cuvinte optimizată să aterizeze pe lună sau Marte.

Costuri de zbor de 1000 ori mai mici

Întregul proiect ar putea revoluţiona zborurile spaţiale. Dacă Starship și propulsorul său de rachete Super Greu va putea fi complet reutilizabil, sistemul ar putea reduce costurile de a lansa „orice” în spațiu de aproape 1.000 de ori și va putea permite călătorii la viteze hipersonice în jurul Pământului, potrivit lui Elon Musk.

SpaceX trebuie să vadă mai întâi dacă designurile sale pentru sistemele cruciale ale Starship funcționează, compania făcând tot posibilul să construiască, testeze și lanseze prototipuri cât mai repede.

Ca şi alte prototipuri SpaceX, și acesta a fost lansatfără aripioarele și conul caracteristice unei rachete, motiv pentru care arată mai degrabă ca un siloz sau un rezervor de combustibil zburător.

Elon Musk, un vizionar excentric

Elon Musk, miliardarul care deține Tesla și Space X, avea planuri mărețe încă de pe vremea când era student.Musk a studiat fizica și economia la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, apoi la Queen’s University în Ontario, Canada, vorbind încă de atunci de explorare spațială sau mașini electrice și aspectele care vor transforma lumea în viitorul apropiat.

De asemenea, Musk era convins că viața va deveni „multi-planetară”, iar conștiința umanității va face un salt ce va schimba lumea. Încă din copilărie, acesta era fascinate de cărțile SF și spera că, într-o zi, va construi „nave spațiale pentru a extinde orizontul speciei umane”, fapt împlinit cu Space X, proiect ce a avut la bază, spune el, cele 7 cărți SF „Fundația”, scrise de Isaac Asimov.

Amintim, pe 30 mai 2020, proiectul privat Space X a trimis cu succes doi astronauți ai NASA pe orbită pentru prima data. Acum, privirea lui Musk este direcționată spre colonizarea planetei Marte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:35 - O familie a rămas blocată cu mașina în zăpadă, în Munții Șureanu. Oamenii s-au rătăcit
08:33 - Percheziții masive desfășurate de polițiștii de frontieră din Timișoara. Este vizat un grup organizat care a adus în țară ilegal 1.000 de migranți
08:16 - Cât costă cazarea în Craiova, Brașov sau Sibiu, în perioada târgurilor de Crăciun. Este mai scump decât în Busapesta sau Viena
08:14 - Starea de urgență energetică a intrat în vigoare în Republica Moldova. Măsurile pe care le pot lua autoritățile
07:57 - Acţiune dificilă a salvamontiştilor din Dâmbovița pentru salvarea a două grupuri de turiști blocați pe munte. Unul dintre turiști a murit
07:42 - Alfred Bulai ținea „întâlniri private” cu studentele și la Guvern. În trecut, foste eleve de școală generală spun că au fost bătute la fundul gol
07:28 - ANAF dezminte zvonurile privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale contribuabililor
07:15 - Zelenski va trimite cereale și ulei în Siria, pentru a preveni o criză alimentară
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)