EXCLUSIV // Plajele „sălbatice” din România, invadate de șezlonguri și terase. Operatorii economici profită la maximum de curiozitatea turiștilor (GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos / George Călin

În căutare de alternative, turiștii români au luat cu asalt plajele mai puțin cunoscute de pe litoralul românesc. Cele „virgine” sau „sălbatice” au devenit puncte de atracție pentru cei care vor să scape de aglomerație și să se bucure de nisip, soare și mare în liniște. Și totuși, cât de „sălbatice” sunt „plajele virgine” din România?

După căderea comunismului, stațiuni precum Venus, Saturn, Jupiter, Olimp și Eforie Sud au intrat treptat, într-un con de umbră. Mamaia, Eforie Nord, Costinești și mai nou, Vama Veche au devenit din anii ‘2000 preferatele turiștilor. Prea multă agitație în stațiunile menționate, unde șezlongurile sunt lipite unele de altele, au determinat româniisă caute locuri mai intime. Printre acestea, plajele pustii, în care își pot întinde prosopul fără probleme și unde oamenii de afaceri nu și-au montat barurile și șezlongurile.

Plaja de la Tuzla

Și totuși, chiar există aceste destinații de vacanță? Tuzla este unul dintre cele mai exotice nume de pe litoralul românesc, inclusă în topurile „plajelor sălbatice” de pe bloguri, realizate în ultimii ani. Dar Tuzla s-a schimbat complet. Plaja este complet închiriată de diferite societăți comerciale.

5 contracte de închiriere se află în derulare la Tuzla, pentru anul 2020, pe o suprafață de 22.486 de metri pătrați, informează „Apele Române”, în urma unei solicitări B1.ro.

Astfel, Tuzla s-a transformat într-o stațiune aglomerată, dar fără infrastructură, precum Vama Veche: drumuri nebetonate/nepietruiteși pline gropi șipuține unități de cazare. De asemenea, la mal, algele stau expuse în voie.

Parcarea de la Plaja Tuzla, plină până la refuz de mașini (Iulie 2020 / Foto: Andi Miron)

Plaja de la Corbu-Năvodari

Corbu-Năvodari (la sud de Cap Midia) este o altă plajă prezentată pe internet drept „sălbatică”. A fost demult așa, pentru că în prezent, 3 mari contracte de închiriere se află în derulare, pe o suprafață de 4 ori mai mare față de Tuzla, de 986.636 metri pătrați, potrivit „Apele Române”.

Plaja 23 August

Plaja de la 23 August a scăpat de „invazia șezlongurilor”. În schimb, se confruntă cu alte probleme.

„Plaja este neînchiriată, a suferit o erodare necontrolată a liniei țărmului, de acțiunea valului, lățimea plajei fiind foarte mică, iar accesul către mare esteneamenajat și îngreunat de faleza înaltă. Lipsa accesului face imposibilă intervenția utilajelor și a mijloacelor de transport pentru desfășurarea lucrărilor de pregătire și întreținere în sezonul estival”,a declarat Bogdan Bola, președintele „Apele Române”, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”