EXCLUSIV // Cum a afectat pandemia de coronavirus locurile de muncă ale românilor. Ministerul Muncii, pentru B1.RO: Peste 1.200.000 de angajați au intrat în șomaj tehnic în perioada stării de urgență

EXCLUSIV // Cum a afectat pandemia de coronavirus locurile de muncă ale românilor. Ministerul Muncii, pentru B1.RO: Peste 1.200.000 de angajați au intrat în șomaj tehnic în perioada stării de urgență
sursa foto: pixabay

EXCLUSIV // Cum era de așteptat pandemia de coronavirus a atras o criză majoră și în România, cauzată de sistarea activității economice în perioada stării de urgență, când majoritatea fabricilor și aunităților economice și-au suspendat activitatea. În acest context, încă din primele săptămâni ale crizei sanitare, Guvernul a intervenit cu o serie de măsuri pentru salvarea locurilor de muncă pentru sute de mii de români. Un exemplu în acest sens este finanțarea șomajului tehnic pentru angajații care au lucrat în companii ce nu au mai putut să continue activitatea ca urmare a pandemiei.

Peste 1.200.000 de români au intrat în șomaj tehnic în perioada stării de urgență

Ministerul Muncii precizează într-un răspuns pentru B1.RO că în perioada stării de urgență (16.03.2020 – 15.05.2020), numărul persoanelor care au intrat în șomaj tehniceste de 1.234.356.

Potrivit Ministerului, această cifră reprezintă contractele de muncă suspendate în perioada menționată pentru temeiul legal reprezentat de art. 52 alin. (1) litera c) din Codul muncii (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare).

Efectele ridicării stării de urgență și înlocuirea cu starea de alertă au fost majore asupra șomajului tehnic, astfel, din datele furnizate de Ministerul Muncii, doar 42.636 de contracte au fost suspendate la data de 30.07.2020, pentru temeiul legal reprezentat de art. 52 alin. (1) litera c) din Codul muncii (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare).

Cum a evoluat numărul șomerilorîn România, în perioada pandemiei

În ceea ce privește situația numărului de șomeri înregistrați în România, în perioada ianuarie – iunie 2020, aceasta se prezintă în felul următor, din datele înregistrate de ANOFM: 258.917 în luna ianuarie, 256.743 în luna februarie, 250.882 în luna martie, 251.944 în luna aprilie, 249.635 în luna mai, 260.667 în luna iunie. Prin urmare, numărul șomerilor înregistrați nu a crescut semnificativ în România, în perioada stării de urgență și a rămas similar cu datele valabile pentru perioada anterioară stării de urgență.

Cifre similare sunt valabile și în ceea ce privește situația intrărilor în șomaj, in perioada ianuarie – iunie 2020, care arată în felul următor: 44789 (ianuarie), 42045 (februarie), 40165 (martie), 35912 (aprilie), 37090 (mai), 46016 (iunie). În total, în perioada ianuarie-iunie 2020, un număr de 246.017 de români au intrat în șomaj.

Cum este înregistrat numărul șomerilor în România

Cu toate acestea, Ministerul Muncii precizează că numărul șomerilor înregistrați, în care sunt incluși atât șomerii indemnizați (șomeri beneficiari de indemnizație care provin din muncă și șomeri beneficiari de indemnizație de șomaj fără experiență în muncă/ absolvenți de învățământ), cât și șomerii neindemnizați (care nu beneficiază de indemnizație de șomaj), se calculează pe baza datelor din documentele primare și evidențelor din baza de date a agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Prin șomer înregistrat conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă cu modificările și completările ulterioare, se înțelege persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;

– starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;

– nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

– este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă;

– se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:19 - S-a încheiat numărarea voturilor din diaspora. Care sunt rezultatele oficiale
15:18 - CTP: „Călin Georgescu”, personajul făcut din pixeli, va trebui să se manifeste în viața reală. Și mulți dintre cei care l-au votat vor afla abia acum pe cine au votat
15:18 - Șeful comitetului militar al NATO îndeamnă mediul de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”: „Deciziile comerciale au consecințe strategice pentru securitatea națiunii”
15:12 - Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: „Atunci când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
14:59 - Financial Times i-a făcut un scurt portret lui Călin Georgescu. Ce a scris despre cel care se află pe primul loc la alegerile prezidențiale: „Un cutremur politic”
14:50 - Surse PSD: Social-democrații vor să ceară renumărarea voturilor în toate secțiile în care au fost voturi nule. Decizia nu a fost încă luată
14:48 - Călin Georgescu: NATO este cea mai slabă alianță de pe planetă / PNRR, o acțiune finaniară de însclavagizare
14:42 - Fostul premier Victor Ponta îi cere lui Marcel Ciolacu să nu demisioneze: „Acum nu e timp de lamentari, reproșuri sau batalii interne; nu e timp de demisii sau abandon”
14:38 - 10 activități interesante de weekend pe care le poți încerca online
14:37 - Diana Șoșoacă a spus cine e, de fapt, Călin Georgescu: “De vreo 5 ani îl cunosc. Într-adevăr, are niște legături ciudate. Are o foarte mare susținere din partea unor puteri ale lumii” (VIDEO)