Compania aeriană TAROM va fi salvată, deoarece, potrivit ministrul Transporturilor, Lucian Bode, deţine o flotă de avioane capabilă să-i asigure un flux financiar, dar are nevoie de o restructurare.
Mai exact, oficialul a menționat, luni seară, la Realitatea Plus, că TAROM, în acest moment, are o flotă de avioane capabilă să-i asigure un flux financiar astfel încât compania să fie salvată
”Compania TAROM va fi salvată. Compania TAROM, în acest moment, are o flotă de avioane capabilă să-i asigure un flux financiar astfel încât compania să fie salvată. Dar, fără o restructurare, şi nu vorbesc doar de o restructurare de personal, vorbesc de alte costuri ce trebuie eliminate, combustibili, agenţii, interne, internaţionale…sunt multe măsuri pe care noi le vom lua conform unui plan de restructurare aprobat azi în Consiliul de Administraţie”, a afirmat Bode.
Oficialul a precizat că în februarie TAROM a primit 37 milioane de euro ajutor de salvare, care se va transforma în ajutor de restructurare, în momentul în care va fi transmis planul de restructurare Comisiei Europene.
Totodată, el şi-a exprimat încrederea în noul management al companiei că va implementa planul de restructurare şi va obţine finanţarea până la sfârşitul anului.
”În ianuarie 2021 trebuie să tragă aceşti bani, să-i utilizeze chibzuit, astfel încât, vânzând cele 9 aeronave vechi ATR, obţinând undeva la 32 milioane de dolari, mai obţinând fonduri şi din această vânzare, să reuşim să salvăm compania”, a declarat Lucian Bode.
Reamintim că, oficialul a declarat, la sfârșitul lunii iulie, că situația este foarte gravă în tot ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa, iar, în contextul pandemiei de coronavirus și al izolării statelor, traficul a scăzut cu peste 90 – 95%, la fel și pentru companiile românești.
Acesta a mai spus că va acorda un credit pentru TAROM, în valoare de 64 milioane de euro, iar pentru Blue Air, un credit cu garanții de stat în valoare de 60 de milioane de euro.
”În februarie am acordat acel ajutor de salvare pentru compania TAROM, respectiv 37 de milioane de euro. Acest ajutor de salvare se va transforma în ajutor de restructurare (…) Vom permite accesarea unui credit cu garanții de stat pentru compania TAROM, vorbim de aproximativ 64 de milioane de euro pentru a traversa această perioadă. Pentru compania Blue Air, în aprilie am facilitat un împrumut de 30 milioane de lei, un împrumut prin care și-a plătit acele certificate verzi obligatorii, altfel intrau într-o etapă foarte dificilă și nu mai puteau zbura. Pentru ei, avem în discuții, în acest moment, un credit cu garanții de stat, vorbim de 60 de milioane de euro, dar, încă odată, notificarea Comisiei Europene, notificarea Băncii Naționale, pentru că Blue Air a demarat procedura de a intra în concordat preventiv și trebuie să notificăm Banca Națională pentru a acorda o derogare, pe baza reglementărilor internaționale, și, bineînțeles, toată lumea întreabă ”Vreți să deveniți acționar la Blue Air?”. Păi noi acordăm aceste garanții pe baza unei ipoteci. Noi ipotecăm o parte din acțiuni și un bun aparținând companiei Blue Air”, a precizat oficialul.