Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani. SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați

Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani. SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați
foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

Polonia vă găzdui până la 5.500 de militari SUA prin rotație, potrivit anunțului făcut de Pentagon la capătul negocierilor dintre cele două națiuni pentru Acordul privind îmbunătățirea cooperării în domeniul apărării (EDCA). În baza înțelegerii, Washingtonul va suplimenta cu 1.000 cele 4.500 de trupe americane dislocate deja, tot prin rotație, în statul care se învecinează cu Rusia.

Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani

Potrivit Departamentului american al Apărării, EDCA vine să completeze cooperarea existentă deja între SUA și Polonia în materie de securitate și întărește longevivul parteneriat în apărare. Acordul reflectă viziunileexprimate în Declarația Comună semnată de președinții Donald Trump și Andrzej Duda în 2019. În special, ea stabileștecadrul legal necesar, infrastructura și o echitate în furnizarea resurselor – aspecte esențiale pentru aprofundarea cooperării în apărare dintre cele două națiuni.

EDCA va permite o prezență rotativă crescută cu aproape 1.000 de soldați și va cuprinde un spectru larg de acțiuni, ce vor viza sectorul de informații, monitorizarea și capabilitățile de recunoaștere, dar și infrastructura necesară pentru sprijinul brigăzilor de combat aerian și nu numai. Este, așadar, o suplimentare de trupe, în condițiile în care Polonia găzduiește deja 4.500 de militari SUA, dislocați tot prin rotație.

SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați

Pentagonul mai notează că, alături de schimbările de postură strategică recent anunțate la nivel european, EDCA va îmbunătăți capabilitățile de descurajare a Rusiei, va întări NATO, va reprezenta o nouă garanție de securitate pentru aliați, iar prezența americană avansată în Polonia, pe flancul estic al NATO, va da un nou imbold de flexibilitate operațională și strategică Alianței.

„Îi felicităm pe negociatori pentru această bornă importantă a relațiilor SUA-Polonia și a securității colectivetransatlantice”, a spus Departamentul american pentru Apărare în încheierea comunicatului.

Deși NATO a promis Rusiei, în 1997, că nu va stabili baze militare în fostul bloc de Est, mișcările de pe scena geopolitică a ultimilor ani au schimbat situația. Practic, SUA consideră că anexarea Crimeei și conflictul care continuă în Ucraina le-a eliberat de această promisiune, potrivit France Presse preluată de Agerpres.

SUA retrag circa 12.000 de militari din Germania. România ar putea profita și ea de această decizie

Mark Esper, șeful Pentagonului, anunța săptămâna trecută că SUA vor retrage în jur de 12.000 de militari din Germania, unde până acum era dislocat cel mai mare contingent de trupe americane din Europa. Dacă o parte dintre soldați vor reveni acasă, ceilalți vor fi relocați în alte baze de pe „bătrânul continent”.

În acest context, tot mai multe voci s-au întrebat dacă nu cumvadecizia SUA va conduce la creșterea prezenței militare americane în România, având în vedere relevanța strategică deosebită pe care o are regiunea Mării Negre. De altfel, ambasadorulAdrian Zuckermana promis, în cadruldiscursuluisusținut la Consiliul din România al Ligii Navale a Statelor Unite, că o parte din soldați ar putea ajunge chiar în țara noastră.

„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat diplomatul american cu orgini românești.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)