Lumea ar trebui să înțeleagă gravitatea acestei situații și să respecte regulile de protecție. Este mesajul transmis de un medic rezident care îngrijește pacienții diagnosticați cu COVID-19, internați în secția de terapie intensivă a Spitalului ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București. Locotenent medic Claudia Costan le transmite celor care încă mai au semne de întrebare legate de existența noului coronavirus, că acesta chiar există iar pericolul pe care îl reprezintă nu trebuie ignorat.
„Aș vrea ca lumea să înțeleagă gravitatea acestei situații, să respecte regulile de distanțare socială, regulile impuse de autorități, cum ar fi spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, purtatul măștilor în spațiile închise și să ia în serios acest virus, pentru că virusul există”, a declarat locotenent medic Claudia Costan, într-un interviu publicat de Ministerul Apărării Naționale.
Un mesaj similar este transmis și de pacienții internați în secția de ATI a unității medicale, persoane care au trecut de forma severă a bolii și așteaptă să fie externate. Oamenii ar trebui să se protejeze de infecția cu noul coronavirus și să fie foarte atenți cu cine intră în contact, avertizează pacienții aflați încă pe patul de spital.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Sursa video: mapn.ro
Recent, Secția ATI ROL 2 a fostreconfigurată, astfel că, în acest moment ”dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive”, după cum a explicat col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci.
Secția este organizată în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, precum și din patru medici rezidenți.
România se află, în acest moment, într-o perioadă de creștere a numărului pacienților cu COVID-19 care prezintă forme grave ale bolii și, prin urmare, au nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă. Potrivit celei mai recente raportări transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în acest moment, în secțiile de ATI sunt internați 419 pacienți testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus. Asta înseamnă că a fost atinsă jumătate din capacitatea de tratament la ATI pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2, în condițiile în care, la nivel național, există 840 de paturi de ATI pentru acești pacienți.
Medicul Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat, în acest context, că există o întârziere între momentul confirmării diagnosticului deCOVID-19și cel în care pacientul are nevoie de internare la terapie intensivă.
”Numărul pacienților din terapie intensivă continuă să crească. Aici trebuie discutat și făcute corelații cu mare atenție pentru că pacienții diagnosticați într-o zi nu sunt cei care generează pacienții din terapie intensivă. Există o întârziere dintre momentul diagnosticului și cel în care pacientul începe să dezvolte simptome severe de insuficiență respiratorie și să necesite terapie intensivă. Astfel încât, aceste creșteri de astăzi sunt, probabil, determinate de pacienți diagnosticați în urmă cu șapte-opt zile”, a declarat Radu Țincu, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV.