Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a semnat un contract cu Gilead pentru medicamentul său împotriva COVID-19, Remdesivir, și a cumparat dozele necesare pentru tratarea a 30.000 de pacienți cu forme severe de infecție cu coronavirus din UE, începând din august, potrivit Reuters.
„Comisia a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de tratament cu Veklury – numele de brand pentru remdesivir. Astfel, începând din august, tranșe de medicament Veklury vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit”, a anunțat Dana Spinanț, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Ea a explicat că înțelegerea are o valoare de 63 de milioane de euro și va asigura tratamentul pentru 30.000 de pacienți cu forme severe de COVID-19.
„Prima tranșă se va adresa, prin urmare, doar nevoilor imediate. În același timp, Comisia se pregășteste acum pentru a achiziționa în comun și mai multe doze din acest medicament, care vor acoperi nevoile suplimentare începând din octombrie”, a mai spus Dana Spinanț.
În 3 iulie, Comisia Europeană autoriza în premieră un tratament împotriva COVID-19: „Astăzi, 3 iulie, Comisia Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru medicamentulRemdesivir, care devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19.Această autorizare, în cadrul unei proceduri accelerate, survine în urma unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), urmată de o aprobare din partea statelor membre”.
„Faptul că astăzi am autorizat un prim medicament pentru a trata COVID-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva acestui virus. Acordăm această autorizație la mai puțin de o lună de la depunerea cererii, dovadă clară a hotărârii UE de a răspunde rapid de fiecare dată când tratamente noi devin disponibile. Nu vom precupeți niciun efort pentru a asigura tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, spuneaStellaKyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană, medicamentul autorizatRemdesivirdispune acum de o autorizație de introducere pe piață condiționată, unul dintre mecanismele de reglementare ale UE create pentru a facilita accesul rapid la medicamente care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute, inclusiv la cele pentru situații de urgență ca răspuns la amenințări la adresa sănătății publice, cum ar fi actuala pandemie.
Vestea venea în contextul în careOrganizaţia Mondială a Sănătăţiiestimează că un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi distribuit chiarla jumatatea anului viitor.