Premierul Ludovic Orban, noi precizări despre restricțiile propuse și strategia de răspuns la criza COVID-19: „Obiectivul nostru este să oprim răspândirea virusului” (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban, noi precizări despre restricțiile propuse și strategia de răspuns la criza COVID-19: „Obiectivul nostru este să oprim răspândirea virusului” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-ministrul Ludovic Orban a făcut, miercuri, o serie de precizări cu privire la noile propuneri de restricții și strategia autorităților de gestionare a epidemiei de coronavirus din țară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Institutul Național de Sănătate Publică, comisia anti-COVID. Ei au făcut o evaluare a riscului epidemiologic aferent anumitor activități și este o propunere care a fost formulată de specialiști și care a fost adoptată de CNSU, dar ca propunere pentru modificarea HG privind starea de alertă. Va fi pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.
  • Veți adopta recomandările exact așa cum au fost propuse? Sunt și președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Sigur că încă analizăm, încă purtăm discuții.
  • Despre limitarea programului la terase și cazinouri. Nu se închide nimic. Deci, după ora 23, anumite activități unde de regulă după ora 23 există riscul de transmitere a virusului vor fi închise. Ce analizăm, analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii țări sau o aplicăm numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, la București, în județe unde există un nivel de răspândire mai larg. Asta analizăm. De asemenea, e o măsură care este legată de limitarea persoanelor care sunt servite la numărul de locuri aflate pe scaune, pe terase, tocmai pentru a evita aglomerațiile de pe terase.
  • De asemenea, mai e măsura privind obligativitatea portului măștii și în aer liber, acolo unde există imposibilitatea de a evita aglomerația, adică interacțiunea foarte apropiată între oameni. Pot fi la târguri, de exemplu, sau în anumite piețe, unde nu există distanțe foarte mari. De asemenea, se poate impune pe faleză. De exemplu, am primit sesizări din partea Prefecturii Galați că pe faleză este furnicar literalmente și că este aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului foarte mare de persoane care sunt pe faleză. Deci există locuri în aer liber, în care nu se poate evita aglomerația și aici specialiștii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măștii în aceste locuri. Stații de așteptare, de exemplu.
  • Gândiți-vă că sunt fabrici în care se ieșe de la program și în care se așteaptă transportul. De multe ori, ei se bulucesc acolo, stau unul lângă altul și le este foarte greu să păstreze distanța. Deci portul măștii reprezintă un mijloc de a reduce la maximum posibil riscul de răspândire. Și aici măsurile urmează nu să le adoptăm la nivel național, vom stabili în cadrul HG posibilitatea ca în județe comitetele județene pentru situații de urgență să dipună astfel de măsuri justificate, argumentate, posibil și cu avizul DSP, care inventariază, evaluează riscul epidemiologic, astfel încât să reducem riscul răspândirii.
  • Cine stabilește intervalul orar? Intervalul orar este stabilit, în mod evident, de specialiști din cadrul DSP și probabil și reprezentanți din partea prefecturii, în funcție de evaluarea riscului epidemiologic.
  • Cuantumul amenzilor pentru nepurtarea măștilor de protecție? Deocamdată nu am discutat acest subiect. Știți foarte clar că a existat o decizie a CCR, care a anulat toate amenzile care au fost date în starea de urgență. În urma deciziei CCR, în Legea 55, care a fost adoptată de Parlament la trecerea din starea de urgență spre starea de alertă, au fost incluse astfel de amenzi. Este discutabilă posibilitatea de a crește amenzile fără să existe o modificare a legii în Parlament.
  • La ce perioadă veți evalua măsurile? Obiectivul nostru fundamental este apărarea sănătății și vieții românilor. Vom lua orice măsură o considerăm necesară, sigur, cu consultarea specialiștilor, pe baza unor evaluări, care să aibă la bază date științifice, pentru a putea opri răspândirea virusului. Pentru că obiectivul nostru este să oprim răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri, de persoane infectate zilnic.
  • Cum se va verifica la mare dacă mai multe persoane fac parte din aceeași familie?Pentru a fi mai ușor de verificat pe plajă – știți că se creează… oameni se adună între ei, povestesc în grupuri mai mari și, evident, există riscul de răspândire – acea excepție ar trebui să rămână doar pentru familii în care sunt părinții cu copiii sau bunicii cu copiii. Lucrul acesta e vizibil, că îți dai seama. Dacă se adună alte persoane, dacă nu se respectă distanța, cel puțin în dispunerea șezlongurilor, se poate vedea foarte simplu și pot fi amendați cei care nu respectă regulile.
  • Despre redeschiderea restaurantelor în interior. Știți foarte bine că eram pe punctul de a aproba deschiderea restaurantelor în spații închise. A crescut, evident, numărul de infectări și o asemenea măsură nu am mai putut să o luăm, pentru că pe baza evaluării de risc epidemiologic restaurantele în spații închise sunt considerate printre activitățile cu cel mai mare risc epidemiologic. Despre asta este vorba. Eu înțeleg, sincer, că mulți suferă de pe urma faptului că încă sunt închise restaurantele din spații închise, dar îi rog să înțeleagă că, deocamdată, nu este posibil în actualul context epidemiologic. Noi am luat măsuri, am menținut șomajul tehnic, am adoptat măsura activă de plata a 41,5% din salariul brut pentru persoanele care au fost reangajate în cadrul companiilor.
  • De asemenea, am adoptat măsuri legate de impozitul special, am mai prelungit cu încă trei luni scutirea de plata impozitului special pentru HoReCa. De asemenea, am adoptat un act normativ care permite consiliilor locale să anuleze sau să reducă cu până la 50% fie taxa pe clădiri, fie impozitul pe clădiri pentru sectoarele care sunt afectate. De asemenea, vom adopta vineri OUG prin care vom aloca 1 miliard de euro pentru companiile în special din domeniile afectate, pentru capital de lucru sau pentru investiții.
  • Deci noi am luat o serie de măsuri pentru a-i susține. Eu cred că pot să înțeleagă toți cei care sunt raționali că nu este un moment potrivit pentru a crește riscul de răspândire. Când vom reduce numărul de infectări zilnice, când vom reduce în mod clar numărul persoanelor care nu respectă regulile, când vom avea garanția că toți se implică în respectarea regulilor în ceea ce privește partea patronală, cu siguranță suntem deschiși la adoptarea acestei măsuri.

România, peste 47.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.239 de decese

De la debutul pandemiei de coronavirus, România a confirmat peste 47.000 de cazuri de COVID-19 și vine după șapte zile consecutive în care, la fiecare 24 de ore, au fost diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 cel puțin 1.000 de persoane. La nivel național au fost înregistrate 2.239 de decese în rândul pacienților depistați cu această boală infecțioasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`