Dosarul Polaris II. DNA: Mașini de lux și apartamente în Constanța, cumpărate cu bani negri din afacerea gunoaielor de la malul mării

Dosarul Polaris II. DNA: Mașini de lux și apartamente în Constanța, cumpărate cu bani negri din afacerea gunoaielor de la malul mării

Procurorii DNA au trimis recent în judecată dosarul cunoscut drept Polaris II, cauză în care, potrivit anchetatorilor societatea Polaris M Holding ar fi făcut evaziune fiscală prin mai multe metode, printre care chirii pentru autoturisme de lux sau mașini de gunoi, cheltuieli pentru studii la unități de învățământ din Elveția sau plata unor servicii IT fictive, notează Ziare.com. În acest dosar, ajuns la Tribunalul Constanța, au fost trimiși în judecată doi asociați ai companiei Polaris M Holding,soții Eduard și Monica Maria Martin, și administratorul societății Marcel Banaga.

În același timp, în dosarul denumit Polaris I, Eduard Martin a fost acuzat că, în 2008, i-ar fi oferit mită în valoare de 7 milioane de euro pe fostul primar al Constanței,Radu Mazăre, în schimbul câștigării unei licitații organizată de Primăria Constanța pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului. Este vorba despre un contract încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, la un preț de aproximativ 335 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, Polaris primea de la Primăria Constanța aproximativ 1 milion de euro lunar, însă cheltuielile pentru salubrizarea orasului erau mult mai mici.

„În aceste condiţii, în perioada 2006-2017, asociaţii societăţii Polaris M Holding au conceput un plan infracţional prin care să îşi însuşească sume de bani din patrimoniul societăţii Polaris M Holding, prin intermediul unor relaţii contractuale fictive cu 7 societăţi pe care le controlau”, notează DNA.

Iar aceste cheltuieli fictive vizau presupuse plăți ale unor chirii pentru autoturisme, utilaje și imobile sau achiziții de studii în străinătate și consultanță.

„Prin aceste activitati societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în suma totala de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 de lei TVA si 13.665.460,50 de lei impozit pe profit). De asemenea, urmare a acelorasi demersuri, cei doi asociati in cadrul SC Polaris M Holding SRL si-ar fi insusit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizand 62.535.751 lei”, mai notează procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, banii pe care locuitorii din Constanța îi plăteau pentru salubrizare ca urma a impunerii unor tarife supraevaluate aveau ca destinație finanțarea unei televiziuni locale, a unui complex hotelier, achiziția de apartamente și autoturisme de lux pentru asociații Polaris M Holding sau plata cheltuielilor de școlarizare ale celor doi copii ai lui Dumitru Martin, care invatau la „Institut le Rosey” din Elveția.

„Așadar, taxa de salubrizare platită de toți locuitorii municipiului Constanta nu era menită să acopere exclusiv costurile cu acest serviciu (salarii, combustibil, masini, etc.), ci și să finanțeze o televiziune, un hotel, să se achiziționeze apartamente pe malul marii sau autoturisme de lux, ori să se plateasca cheltuieli de școlarizare în Elveția. (…)

Faptul că în activitatea de salubrizare (colectare șitransportgunoi menajer și curățenie stradală), care facea obiectul principal de activitate al societatii Polaris M Holding, nu este necesară folosirea unor autoturisme de tip Jaguar, Lamborghini sau Mercedes este evident, nefiind necesare probe suplimentare.

Înregistrarea acestor facturi în contabilitatea Polaris M Holding a avut ca scop atât sustragerea acestei societăți de la plata obligațiilor către stat, cât și însușirea de către asociați din patrimoniul acestei societăți a unor sume importante de bani, transferate în conturile societatilor afiliate cu titlul de chirie pentru autoturisme”, mai precizează DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`