Ludovic Orban: Personalul medical să facă pauză la trei ore. Cresc salariile pentru angajații din DSP-uri (VIDEO)

Ludovic Orban: Personalul medical să facă pauză la trei ore. Cresc salariile pentru angajații din DSP-uri (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a făcut, marți, o nouă serie de precizări cu privire la strategia autorităților de gestionare a epidemiei de coronavirus din România, dar a vorbit și despre faptul că Parlamentul ar putea fi instituția care va stabili data alegerilor generale din 2020, și nu Guvernul. Tot atunci, prim-ministrul a anunțat o întrunire aComitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pentru cursul acestei zile, urmând să fie discutate noile propuneri formulate de specialiști pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Cresc salariile în DSP-uri. Acel spor de 50% pe care îl primești pentru detașare să fie suplimentar față de sporul pe care îl primesc cei din secțiile de terapie intensivă, iar aici dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o OUG. De asemenea, am convenit să creștem salariile în direcțiile de sănătate publică, în special pentru cei din inspecție, pentru medicii care sunt funcționari publici, pentru celelalte categorii de angajați care au salarii mult mai mici în raport cu salariile similare din alte structuri ale sistemului de sănătate.
  • Am avut probleme din partea Curții de Conturi, care nu a acceptat plata orelor suplimentare, iar aici vom avea o reglementare care să mărească plafonul pentru acordarea orelor suplimentare.
  • Ministerul Sănătății, împreună cu șeful DSU au misiunea de a evalua personalul existent la spitalele non-COVID, deci specialitățile necesare, și anume medici anesteziști pentru secțiile de terapie intensivă, asistenți pentru secțiile de terapie intensivă, medici infecționiști care să dea tratamentul inclusiv în secțiile exterioare, astfel încât să asigurăm necesarul de personal pentru toate unitățile la întreaga capacitate.
  • Știți foarte bine, de exemplu, în București, că am luat decizia ca Spitalul Ilfov să fie spital COVID-19, spitalul Witting CFR 1 să fie spital COVID-19, deja de ieri seara a început să primească pacienți, Ilfovul primește pacienți. De asemenea, secția din curtea Spitalului Elias, care este destinată pentru terapie intensivă pentru stadii intermediare și pentru suspecți, 38 de paturi, deci obiectivul este să asigurăm personalul medical.
  • De asemenea, am pregătit soluții pentru orice fel de situații, de creștere a numărului de paturi în terapiile intensive și de a asigurare a personalului necesar. Nu avem altă soluție decât detașarea. Dacă la solicitarea noastră de detașare voluntară a cadrelor medicale pe secțiile pe care avem nevoie, răspunsul a fost sub așteptările noastre, vom apela la această pârghie legală a detașării.
  • Despre extinderea obligației de a purta mască și în alte tipuri de spații. Știți că am avut, ieri, ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, domnul secretar de stat Arafat și alți specialiști. Deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul consiliului de suport tehnico-științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele județene pentru situații de urgență, să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația. Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe faleză, ni s-a semnalat din zona Galațiului, din zona Brăila, este o asemenea aglomerație, interacțiunea dintre oameni e foarte apropiată și că singura soluție de a reduce riscul epidemiologic este purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri unde, de asemenea, există o interacțiune foarte apropiată. Inclusiv unde se așteaptă. Vă dau un exemplu, la fabrici, unde se transportă oamenii și așteaptă mijloacele de transport, și acolo e posibil să impunem obligația. Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine situația locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități, (…) care presupun un risc epidemiologic din cauza numărului mare de persoane și a apropierii care nu poate fi evitată în situațiile respective.
  • Programul la cluburi și terase ar putea fi limitat în anumite zone ale țării. Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea este să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate.
  • Obiectivul nostru este să nu ajugem la 2.000 de cazuri pe zi, obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnice, iar în direcția această acționăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție, de la evaluarea zonelor de risc și luarea de măsuri, cum sunt și carantinări zonale, astfel de decizii legate de spațiile unde există risc epidemiologic crescut chiar dacă spațiile sunt în aer liber. De asemenea, măsura de intensificare a controalelor, pentru că realitatea este că, ca să îi protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile. Implicarea tuturor entităților, de la primari, manageri de companii, conducători de instituții publice, capi ai Bisericii, în asigurarea respectării acestor reguli este fundamentală. Fac același apel către oameni. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi.
  • Despre stabilirea datei alegerilor generale de către Parlament. Nu îmi aduc, în 30 de ani, ca Parlamentul să stabilească data alegerilor, sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor. Sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, dar acum pe alegerile parlamentare e, totuși, o situație un pic diferită pentru că, repet, dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor. După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese.Analizăm, să vedem, pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale după decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la Curte.

România, șase zile consecutive cu peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19

Cel mai recent bilanț plasează România la 45.902 de cazuri confirmate cu COVID-19 și 2.206 de decese legate de această boală infecțioasă. Mai mult decât atât, la nivel național, au fost înregistrate șase zile consecutive cu peste 1.000 de persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`