Kievul susține că armistițiul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei a fost încălcat deja de două ori

Kievul susține că armistițiul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei a fost încălcat deja de două ori
foto: Facebook

Forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au început un armistițiu, duminică noapte, într-o mișcare care ar putea conduce la încheierea conflictului început în urmă cu șase ani.

Kievul susține că armistițiul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei a fost încălcat deja de două ori

Armata ucraineană susține că au existat două încălcări ale armistițiului luni, în timpul nopții, când separatiștii au deschis focul cu grenade și arme de calibru mic. Un alt incident, care a implicat lansatoare de grenade și mitraliere, ar fi avut loc și peste zi, mai susțin forțele guvernamentale. Chiar și așa, nici în primul caz, dar nici în al doilea nu au existat victime, potrivit Euronews.

„Pot să vă asigur că în caz că inamicul încalcă acordul și le pune în pericol viața, răspunsul forțelor armate va veni imediat și va fi unul decisiv”, a afirmat comandantul ucrainean Volodimir Kravchenko, într-un videoclip postat pe Facebook de către ministerul apărării de la Kiev.

Un acord de încetare a focului sustenabil „va pava calea către implementarea altor clauze” din acordul de pace de la Minsk, anunța biroul președintelui ucrainean anterior. Patronat în 2015 de către Franța și Germania, planul din capitala Belarusului vizează rezolvarea conflictului dintre Ucraina și separatiști, care a început în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia. De la debutul violențelor, peste 14.000 de persoane au fost ucise în conflict.

Bruno Lete de la The German Marshall Fund al SUA în Bruxelles a salutat cu prudență cel mai recent armistițiu, explicând că speră ca acesta să dureze măcar până la desfășurarea următoarei întâlniri în „format Normandia”, care să aducă la aceeași masă Rusia, Ucraina, Germania și Franța.

„Bineînțeles, progresele nu se fac ușor. Practic, Ucraina vrea pace, dar vrea și să recâștige controlul asupra teritoriilor sale din est – și nu este nerăbdătoare să ajungă la pace cu orice preț”, a spus el.

Pe de altă parte, Rusia este interesată să își proiecteze influența în estul Ucrainei, dar caută și să își normalizeze legăturile cu Europa, știind că, „pentru a avea asta, trebuie să facă o serie de concesii”, a mai adăugat Lete.

Între timp, Franța și Germania doresc să își îmbunătățească relațiile cu Rusia, „dar nu sunt nerăbdătoare să o facă fără vreun soi de pace în Ucraina”.

„Prin urmare, vedem cu adevărat că situația din estul Ucrainei este chiar o afacere internațională și că fiecare parte implicată are o poziție definită pe marjă destul de strâmtă. Prin urmare, manevrele într-un astfel de spațiu sunt foarte dificile”, este de părere Bruno Lete.

Armistițiul, salutat de către Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Președinții din Rusia și Ucraina au salutat și ei armistițiul, într-un apel telefonic desfășurat duminică, și au subliniat importanța implementării acordurilor stabilite la summitul de la Paris, din decembrie.

Cu toate acestea, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorările cu privire la intenția Ucrainei de a revizui acordurile de la Minsk. De partea cealaltă, Volodimir Zelensko a scos în lumină nevoia de „și mai mulți pași practici” pentru eliberarea prizonierilor din „Donbas, Crimeea, dar și din Federația Rusă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`