Statele europene implementează noi restricții, de teama unui al doilea val de infecții. OMS: „COVID-19 ne-a schimbat lumea”

Statele europene implementează noi restricții, de teama unui al doilea val de infecții. OMS: „COVID-19 ne-a schimbat lumea”
foto: Pixabay

Statele din Europa implementează măsuri, încercând să evite să fie copleștie de un alt val de COVID-19. Pandemia de coronavirus „continuă să accelereze”, iar numărul îmbolnăvirilor confirmate s-a dublat în ultimele șase săptămâni, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Statele europene implementează noi restricții, de teama unui al doilea val de infecții. Poziția OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat că aproape 16 milioane de persoane din toată lumea au fost confirmate cu această boală infecțioasă, iar numărul deceselor legate de aceste cazuri a trecut de 640.000.

„COVID-19 ne-a schimbat lumea. A adus oamenii, comunitățile și naționale laolaltă – și le-a despărțit”, le-a spus el reporterilor prezenți luni la Geneva.

Care este situația de moment pe continent

Numărul cazurilor de infecție cu coronavirus din Marea Britanie a trecut, luni, de 300.000, iar în Germania șeful administrației cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, i-a îndemnat pe germani să respecte regulile de distanțare socială, astfel încât nivelul de îmbolnăviri depistate zilnic, care variază în prezent în jurul pragului de 800, să fie adus la sub 500, potrivit Euronews.

Premierul Belgiei a prezentat, luni, un set de măsuri drastice de distanțare socială, prin care se încearcă evitarea unei noi carantine generale, pe fondul unei creșteri a numărului de infecții cu coronavirus.

Sophie Wilmes a anunțat că, începând de miercuri, contactele în afara cercurilor familiale vor fi limitate la aceleași cinci persoane pentru următoarele patru săptămâni. În prezent, locuitorii Belgiei au voie să se vadă cu 15 persoane diferite. Măsura nu este valabilă pentru copiii mai mici de 12 ani.

Prim-ministrul belgian a spus că noile măsuri – care includ și reducerea limitei de participare la evenimente publice în spații închise la 100 de persoane, respectiv la 200 de persoane pentru spații deschise – ar putea fi suficiente, astfel încât să fie evitate alte restricții, iar copiii să poată reveni în masă la școală în septembrie, după vacanța de vară.

Franța și Belgia le recomandă călătorilor să abandoneze planurile de vacanță care implică deplasări în Barcelona și pe plajele sale din apropiere, care au fost prea aglomerate pentru măsuri de distanțare sociale.

Începând din 20 iulie, Franța a dispus ca toți clienții să poarte măști de protecție în magazine și în săli închise. Măsura a fost luată la puțin timp după izbucnirea focarelor de infecție cu coronavirus din Mayenne, regiunea Loire, iar autoritățile au anunțat că o serie de cazuri au apărut și în zona Parisului. Persoanele care nu poartă mască în spații publice închise sunt amendate cu 135 de euro.

Spania se luptă cu noi focare de COVID-19, iar în replică, Marea Britanie a intodus carantina de 14 zile pentru toți cei care vin în arhipelag din Regatul iberic. Catalonia, unde viața de noapte este paralizată de noi restricții, se regăsește într-un moment critic, iar statul în casă este crucial în prevenirea unui al doilea val de îmbolnăviri, a spus Quim Torra, șeful guvernului regional.

„Suntem în fața celor mai decisive 10 zile din această vară”, le-a transmis Torra jurnaliștilor.

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a anunțat că va impune testare pentru cetățenii care se întorc din zone de risc: „Trebuie să împiedicăm călătorii reveniți (n.r. – în țară) să contamineze alte persoane fără să o știe și, astfel, să declanșeze noi lanțuri de infecții”, a spus demnitarul german.

La rândul său, Helge Braun, șeful administrației cancelarului Angela Merkel, a recunoscut că autoritățile sunt „îngrijorate” de creșterea înregistrată de numărul de îmbolnăviri în ultimele zile.

Cum Austria a contabilizat o creștere abruptă a numărului de cazuri confirmate după relaxarea restricțiilor, cancelarul Sebastian Kurz a anunțat, săptămâna trecută, reintroducerea obligației de a purta măști de protecție în magazinele mici, la poștă și la bancă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:13 - Gabriel Zetea (PSD): Voi face o scrisoare publică către toți membrii PNL și USR să-l voteze încă din primul tur al alegerilor prezidențiale pe Marcel Ciolacu. Este singurul care îl bate pe George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:08 - Rareș Bogdan: Am fost șocat de poziția Elenei Lasconi. Să-l introduci pe Adrian Zuckerman în această ciorbă mioritică mi se pare o greșeală (VIDEO)
21:02 - Șapte persoane din Constanța, cu vârste cuprinse între 17 și 31 de ani, au fost reținute pentru trafic de persoane și proxenetism
20:35 - Guvernul României a publicat documentul primit de la autoritățile ucrainene cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina (VIDEO)
20:19 - Mihaela Botezatu, răspuns acid la insistențele Adrianei Bahmuțeanu de a-și vedea copiii: „Nu vor să o vadă”
20:16 - România are cea mai mare inflație estimată pentru 2024, dublu față de media Uniunii Europene. Prețurile la noi cresc mai repede decât în orice alt stat din UE și vor continua să crească
20:14 - Cum și când a fost, de fapt, înmormântat Silviu Prigoană: “Au ajuns acolo, au tras chiar în fața cavoului familiei, care este imens, și l-au …”
19:45 - Marcel Ciolacu a anunțat că a primit acceptul pentru a face public actul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion: „Cine va face solicitare pe Legea 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie” (VIDEO)
19:40 - Bărbat din Bihor, arestat după ce a furat bani din mai multe biserici. Care este suma totală sustrasă și cum acționa hoțul
19:39 - Ciucă spune că are „dovada că trolling-ul AUR este susținut direct de către PSD” și acuză „o diversiune tip Potemkin, tipic KGB-istă”