Data alegerilor parlamentare, stabilită de Parlament, nu de Guvern: Proiectul de lege a fost adoptat în aceeași zi de Senat și Camera Deputaților

Data alegerilor parlamentare, stabilită de Parlament, nu de Guvern: Proiectul de lege a fost adoptat în aceeași zi de Senat și Camera Deputaților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea care prevede că data alegerilor generale, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte, a fost adoptată luni de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, informează Agerpres. Proiectul a trecut cu 180 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” și 61 de abțineri și a fost adoptat, tot luni, de plenul Senatului. Practic, prin acest act normativ, Guvernul rămâne fără prerogativa de a stabili data alegerilor parlamentare.

Parlamentul a decis: Data alegerilor legislative, stabilită prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte

Potrivit proiectului de lege, în urma încetării mandatului Legislativului ales în anul 2016, și aflat în exercițiu în momentul intrării în vigoare a legii, data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua scrutinului. Potrivit aleșilor, durata procesului electoral a fost modificată de la 90 de zile, la 60 pentru evitarea suprapunerii cu alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie.

„Or, în contextul actual, data fiind importanța datei alegerilor pentru desfășurarea întregului proces electoral, se impune cu atât mai mult ca Parlamentul să rețină această competență, urmând ca prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, să stabilească, prin lege organică, data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autorităților locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Intrucât alegerile locale trebuie să se desfașoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă ca perioada electorala aferenta alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultății pentru autoritalile însărcinate cu organizarea scrutinelor, precum și o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit proiectului, data alegerilor legislative poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 și 15 martie 2021.

Guvernul va stabili calendarul acțiunilor din perioada electorală

Totodată, în cinci zile de la intrarea în vigoare al legii, Guvernul trebuie să stabilească, prin hotărâre, ”la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor”.

Actul normativ mai prevede și că numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se reduce la jumătate.

Proiectul de lege a fost inițiat de liderul interimar al PSD, deputatul Marcel Ciolacu, senatorul UDMR Cseke Attila și senatorul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

PremierulLudovic Orbana declarat recent, că singura dată la care ar putea fi organizate alegerile parlamentare în acest aneste 6 decembrie.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, care este destul de ciudată, reiese cumva că poate şi Parlamentul, şi Guvernul să stabilească data alegerilor, dar că cel care decide cine stabileşte data alegerilor este Parlamentul. Dacă aşa a decis Curtea Constituţională, (…) mai mult ca sigur că Parlamentul va vrea să decidă el data alegerilor şi pentru alegerile parlamentare. Eu le spun doar atât: alegerile parlamentare trebuie să fie, conform prevederilor constituţionale, pe 6 decembrie. Este data care se încadrează din toate punctele de vedere cu prevederile constituţionale şi cu necesităţile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament”, a afirmat Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`