Exploatarea extremă a spațiilor sălbatice, curiozitatea și inconștiența turiștilor, respectivnumărul uriaș de urși din Româniaa determinat apariții din ce în ce mai dese ale animalelor sălbatice în zonele populate de oameni. Pentru prevenirea evenimentelor nefericite în rândul proprietarilor de gospodării, Ministerul Mediului a lansat miercuri, în dezbatere publică, un program ce presupunesubvenționarea de garduri electrice pentru gospodăriile predispuse la atacuride urși, „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”.
O mie de garduri electrice vor fi livrate în 2020, a notat ministrul Costel Alexe, prin intermediul unui comunicat de presă. Kiturile vor putea fi instalate în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole și livezilor.Despre cât de periculoase sunt, de fapt, gardurile electrice, am discutat cu reprezentanții Guvernului, respectiv WWF România, ONG de mediu.
Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, respectiv Andreea Szabo, președintele AFM, au declarat că măsurile de prevenție prin garduri electrice sunt sigure și eficiente.
„Proiectul vizează județele atacate cel mai adesea de animalele sălbatice.Gardurile electrice nu sunt periculoase. Dau doar niște scurte impulsuri electrice, ce determină animalele sălbatice să părăsească perimetrul. În România există deja astfel de garduri, însă până acum, nu au fost finanțate din fonduri publice. Este o soluție des întâlnită în țările dezvoltate din Uniunea Europeană. În România, ele vor fi montate în gospodării personale, linia de finanțare se adresează persoanelor fizice. Este o soluție de protecție.
Există un cadru legal deja în România și este o soluție des promovată de toate ONG-urile, destul de blândă și cu animalele. Mai mult le sperie. După ce proiectul va trece în dezbatere publică, această inițiativă va urma să fie finanțată”, a declarat Andreea Szabo, președintele Administrației Fondului pentru Mediu,pentru B1.ro.
„Anul trecut au fost peste 1.000 de dosare de pagube, plătim foarte multe daune din această cauză. Acest animal îl întâlnim cam în 30 de județe. Cele mai frecvente cazuri:Brașov, Târgu Mureș, Covasna, Harghitaetc.
Gardurile electrice nu vor fi periculoase nici pentru animale, nici pentru om, dacă vor fi montate corespunzător și se vor respecta prevederile legii. Ele nu sunt o sursă de curent continuu, oferă doar niște impulsuri. În momentul în care animalul atinge gardul, primește un scurt șoc. Va fi o sperietură, nimic dureros.
(…) Și gunoaiele sunt o problemă. Am încercat să discutăm cu autoritățile locale și am atras atenția că nu este indicat ca acest gunoi să fie ridicat la două-trei zile, în zonele frecventate de urși, ci zilnic. De asemenea, faptul că unii turiști hrănesc animalele sălbatice este o altă problemă.
Noi avem niște discuții cu o societate care vrea să facă un proiect-pilot, cu niște ultrasunete. Vrem să testăm să vedem cum ar reacționa aceste animale. În urma unor discuții la nivel de minister, le-am solicitat impactul asupra biodiversității. Imediat cum îl vom începe, vom face o parte de cercetare științifică, pentru că nu vrem să punem în pericol nici biodiversitatea, nici viața oamenilor”, a declarat Iulian Stana pentru B1.ro.
De aceeași părere este și Cristian Papp, reprezentantul WWF, cu privire la pericolul scăzut al gardurilor electrice. În schimb, elcrede că prin această măsură, problema „coexistenței” va fi tranșată doar parțial.
„Gardurile nu sunt periculoase. Ele generează niște impulsuri electrice care au menirea de a ține urșii și alte animale sălbatice la distanță, fără a le compromite existența. Sunt niște impulsuri care sperie animalul. Dacă se vor cumpăra echipamente așa cum apare în acel program, nu au cum să facă rău.
Inițiativa este bună, dar dacă se aplică corespunzător. Mai precis, dacă acele garduri vor fi montate corespunzător și se va asigura o mentenanță adecvată.
Măsura ar trebui dublată și de câini specializați la stână. Așa s-ar putea ajunge la o eficiență destul de mare, de aproximativ 90%. Este o măsură binevenită, trebuia să se aplice mult mai repede. Din păcate, nu o să rezolve problema coexistenței cu urșii, așa cum se justifică în acea propunere. Ar trebui să se discute și despre gestionarea deșeurilor, turismul necontrolat, educația în rândul oamenilor (n.r. – hrănirea animalelor sălbatice)”, a declarat pentru B1.ro Cristian Papp, reprezentantul ONG-ului WWF România.
Programul Guvernului României se adresează populației din 26 de județe:Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea. Până la 2.000 de lei ar urma să primească fiecare gospodările dotată cu garduri electrice, împotriva animalelor sălbatice.