Polonia se retrage din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a declanșat un val de proteste (VIDEO)

Polonia se retrage din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a declanșat un val de proteste (VIDEO)
Captură Video BBC

Polonia va începe săptămâna viitoare procedurile de retragere din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Guvernul de la Varșovia susține că tratatul nu respectă religia, încalcă drepturile părinţilor şi obligă şcolile să predea copiilor lecţii despre gen. De altfel, Partidul Lege și Justiție și celelalte formațiuni care alcătuiesc coaliția de guvernare au adoptat poziția Bisericii Catolice şi promovează o agendă puternic conservatoare. Ostilitatea faţă de drepturile gay a fost una dintre principalele teme de campanie electorală pentru Andrzej Duda, care recent a câștigat, la limită, un nou mandat de președinte. Decizia de retragere din Convenție a declanșat proteste în Varșovia și alte orașe poloneze, la care au participat mii de persoane, majoritatea femei. Scopul retragerii din tratat este legalizarea violenţelor domestice, a acuzat una dintre organizatoare.

Polonia începe demersurile de retragere din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Ministrul Justiției din Polonia a anunțat că, luni, țara sa va declanșa procedurile pentru a se retrage din Convenția de la Istanbul – tratatul privind violența împotriva femeilor. Zbigniew Ziobro susține că documentul încalcă drepturile părinţilor şi „conţine elemente de natură ideologică”, informează Reuters.

Ziobro, reprezentant în Guvern al unui mic partid de extremă-dreapta, a catalogat tratatul ca fiind dăunător, deoarece a impus şcolilor să-i înveţe pe copii despre gen. Și în România există o controversă pe această temă.

Ministrul polonez mai consideră că țara sa oferă protecţie suficientă femeilor.

Totul, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că fenomenul violenței domestice s-a amplificat în timpul izolării impuse de lupta împotriva coronavirusului.

Proteste în Varșovia și alte orașe poloneze, după anunțul privind retragerea din tratatul ce combate violenţa împotriva femeilor

Decizia a declanșat proteste la Varșovia, dar și în alte orașe, la care au participat mii de persoane, majoritatea femei.

„Scopul este legalizarea violenţelor domestice”, a insistat Magdalena Lempart, una dintre organizatoarele marşului din capitala Poloniei.

„PiS este iadul femeilor”, scria pe una dintre pancarte, PiS fiind Partidul Lege și Justiție aflat la guvernare. Acesta și partenerii săi de coaliție au adoptat poziția Bisericii Catolice și au promis să promoveze valorile familiei tradiţionale.

Sursă Video: BBC

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De altfel, comunitatea LGBT se vede serios amenințată după realegerea ca președinte a lui Andrzej Duda. Acesta a câștigat prezidențiale din iulie la o diferență extrem de mică de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei. Și dincolo de granițe s-au manifestat îngrijorări privind soarta comunității LGBT din Polonia, odată cu realegerea lui Duda.

El a promis că va interzice cursurile despre drepturile comunității gay în școli, numind „ideologia LGBT” mai rea decât comunismului. Polonia este un stat majoritar catolic.

Potrivit Comisiei Electorale, Andrzej Duda a obținut 10.413.094 voturi, în vreme ce Rafal Trzaskowski a contabilizat 9.921.219 voturi.

Principala formațiune de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), a anunțat joi că a cerut Curții Supreme poloneze să declare recentele alegeri prezidențiale nedrepte și să le anuleze, pentru ca ulterior să declanșeze un nou scrutin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`