Autorităţile din Gornet, Prahova, au atacat în justiție ordinul de carantinare. Ele cer daune de 500.000 de euro de la DSU, instituție condusă de Raed Arafat

Autorităţile din Gornet, Prahova, au atacat în justiție ordinul de carantinare. Ele cer daune de 500.000 de euro de la DSU, instituție condusă de Raed Arafat
Foto: Hepta

După ce a fost instituită carantina zonală pentru localitatea Gornet, Județul Prahova, autoritățile comunei au atacat în instanță ordinul de carantinare. Acestea îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, să efectueze o analiză urgență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din zona în cauză.

Autorităţile din Gornet cer ca DSU să plătească 500.000 de euro

Autoritățile din comuna Gornet, județul Prahova, îi cer șefului DSP, Raed Arafat, să înceapă în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de coronavirus din localitatea în cauză pentru a stabili dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, se arată într-un comunicat emis sâmbătă de avocatul care reprezintă Primăria Gornet, Bogdan Dumitru, potrivit Agerpres.

Motivele invocate sunt „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.

Tot în acest context, autoritățile din localitate au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet. Acșiunea respectivă a fost trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Ba mai mult, autoritățile cer ca DSU să plătească daune morale/daune interese în valoare de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet. Motivul este că 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă din moment ce angajatorii din alte localități nu i-au mai primit. De asemenea, locuitorii comunei nu sunt primiți în magazine, farmacii sau alte locuri publice din comunele limitrofe.

Carantina zonală a fost impusă în localitatea Gornet miercuri, 22 iulie.

Acuzații grave lansate de primarul comunei prahovene

Primarul comunei Gornet, Negoitescu Nicolae, a declarat pentru B1 TV că măsura carantinării localității nu ar fi trebuit luată, având în vedere numărul mic de cazuri de coronavirus în rândul localnicilor. Acesta a precizat că DSP a luat în calcul și persoanele care în trecut au fost infectate, dar care între timp s-au vindecat pentru a ieși numărul de trei persoane infectate la mia de locuitori, astfel încât comuna Gornet să poată fi plasată în carantină.

“Cei de la DSP au cerut carantinarea comunei. Nu știm în ce bază pentru că dumnealor au spus că în ultima perioadă de două săptămâni, au fost mai mult de trei persoane la mia de locuitori testate pozitiv. Ca persoane testate și găsite pozitiv sunt 15, dintre care 8 sunt deja negativ.Dumnealor consideră că și aceste persoane sunt un pericol. Le iau în calcul ca să fie peste 3 persoane la mia de locuitori. Sunt aproape 3.000 de locuitori. Prefectul ne-a adus la cunoștință că s-au făcut demersurile și s-a înaintat către Arafat pentru ca dumnealui să dea ordinul de carantinare”, a precizat primarul localității prahovene carantinate.

Primarul a acuzat DSP că nu au fost efectuate anchete epidemiologice după depistarea primelor cazuri de coronavirus în localitate și nu au fost comunicate informații despre numărul total al persoanelor infectate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)