Marcel Ciolacu: Ludovic Orban să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia şi se impune amânarea alegerilor şi a deschiderii şcolilor

Marcel Ciolacu: Ludovic Orban să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia şi se impune amânarea alegerilor şi a deschiderii şcolilor
Foto: Inquam Photos / Octva Ganea

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a susținut că premierul Ludovic Orban ar trebui să informeze urgent Parlamentul dacă se impune amânarea alegerilor locale și deschiderea noului an școlar din cauza epidemiei de coronavirus. Liderul social-democraților a precizat că acestea sunt niște probleme presante, iar guvernanții liberali n-ar trebui să-și mai permită să ia decizii cu întârziere, așa cum au făcut cu alte ocazii. Ciolacu a mai afirmat că sănătatea românilor nu poate fi tranzacționată electoral. Dar sănătatea românilor nu a fost un argument suficient de bun pentru ca social-democrații să dea un bun exemplu cetățenilor și să respecte regulile. Mai mulți PSD-iști au fost amendați pentru că nu au purtat masca de protecție, iar unul dintre ei, Dumitru Buzatu, a spus că nu vrea să folosească masca „în semn de protest pentru simplitatea și absurditatea unor asemenea măsuri”.

Marcel Ciolacu acuză Guvernul Orban de incompetență și delăsare în gestionarea epidemiei de coronavirus

Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a cerut premierului Ludovic Orban să vină urgent în Parlament cu situația epidemiei de coronavirus și să spună clar dacă e nevoie să fie amânate alegerile și deschiderea anului școlar. Ciolacu a insistat că Guvernul trebuie să ia deciziile mai rapid.

„Ludovic Orban trebuie să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia și se impune amânarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor! Septembrie vine cu aceste două mari provocări, iar Orban nu se mai poate ascunde la nesfârșit în spatele propriilor interese electorale. Trebuie să le spună românilor ce are de gând! Sunt răspunsuri care trebuie date acum, nu în ultima zi, așa cum a făcut în toată această perioadă, când a lăsat vid legislativ de două ori din cauza incompetenței și delăsării Guvernului său”, a scris, pe Facebook, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților.

Prin „vid legislativ”, social-democratul a făcut referile la săptămânile în care autoritățile nu au putut să impună izolarea sau carantina, ci doar să recomande, urmare a unei decizii a Curții Constituționale date la o sesizare a Avocatului Poporului, Renate Weber. Judecătorii au stabilit că impunerea acestor măsuri doar prin Ordin de Ministrul este neconstituțională și că ar fi nevoie de o lege. Actul normativ a fost adoptat de Parlament cu mare greutate, după zile în șir de dezbateri, și a intra în vigoare abia marți. Și premierul Ludovic Orban a admis că această perioadă de vid legislativ e posibil să se reflecte în bilanțul epidemiei.

Ciolacu a insistat că Orban trebuie „să lase bâjbâiala” și să prezinte cu date clare situația epidemiei de coronavirus în țara noastră: „Se deschid sau nu școlile?! Se fac sau nu alegeri?!”.

„Sănătatea românilor și soarta copiilor noștri nu pot fi tranzacționate electoral!”, a mai scris Marcel Ciolacu.

Social-democrați amendați pentru că nu au purtat măști de protecție

„Sănătatea românilor”, însă, nu a fost un argument suficient de bun ca unii dintre social-democrați să respecte regulile anti-COVID-19 și să dea un exemplu românilor de atitudine responsabilă.

Marcel Ciolacu nu a purtat masca de protecție chiar din primele zile în care a fost instituită această obligativitate. Surprins astfel în Parlament, el a explicat faptul că a vrut să transmită „în glumă” că are o afecțiune.

Luna aceasta, deputații PSD Adrian Solomon și Irinel Stăvilăau fost amendați pentru că au refuzat să poarte masca de protecție într-o sharmerie și au devenit recalcitranți.

„În urma analizării imaginilor video, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi i-au sancționat contravențional pe cei doi bărbați și cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor care se aplică în starea de alertă pentru prevenirea și combaterea virusului COVID-19”, a anunțat Poliția București.

Ulterior, și deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că a refuzat să poarte masca într-o benzinărie din Capitală, apoi i-a și înjurat pe polițiști.

„În semn de protest pentru simplitatea și absurditatea unor asemenea măsuri, nu port mască!”, a declarat și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`