Programul Noua Casă. Două tipuri de avans, în funcție de valoarea împrumutului

Programul Noua Casă. Două tipuri de avans, în funcție de valoarea împrumutului
Foto: Pixabay

Cei care vor să-și cumpere locuință prin programul „Noua Casă” vor avea la dispoziție două categorii de credite pentru locuinţe noi, cu avansuri și garanții diferite, în funcție de nivelul creditării,a anunțat Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN).

Astfel, prinprogramul „Noua Casă” se pot acorda credite de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50% şi 140.000 de euro,cu un avans de 15% şi garanţie de stat de 60%.Avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro, până la limita de 140.000 euro inclusiv.
Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

Două tipuri de creditepentru programul”Noua Casă”

Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv:

1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%;

2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, se arată într-un comunicat FNGCIMM, citat deAgerpres.

Două tipuri de avans pentru programul”Noua Casă”

Beneficiarulplătește avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată, iar cuantumul său va fi între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, asta în funcţie de categoriile de locuinţe.

Avansul este de 15% pentru locuințele noi, cu o vechime de cel mult 5 ani, precum și pentru cele care se află în clădiri recondiționate în ultimii 5 ani. Pentru restul locuințelor, avansul va fi de 5%, dar valoareacreditului va fi de cel mult 70.000 de euro.

Finantarea acordata de institutia decrediteste garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decât valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei”, potrivit FNGCIMM.

Condiţiile pentru a beneficia de programul „Noua casă”

Pentru a putea beneficia de uncreditîn cadrul programului „Noua casă”, o persoană trebuie să îndeplinească câteva condiții, după cum urmează:

– la data solicităriicreditului, să declare pe proprie răspundere că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

– achiziţionează o singură locuinţă, printr-uncreditacordat şi garantat în condiţiile Programului;

– are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Citeşte şiDe câți ani și bani ai nevoie ca să plătești un credit prin „Noua Casă”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:42 - Silviu Coșa: Sondajele s-au transformat într-un instrument de manipulare. PNL a avut un scor politic în zona 30% în primăvară și la acesta ne raportăm în toate acțiunile noastre (VIDEO)
15:25 - Diana Buzoianu: Avem partea de PSD și sateliți ai PSD – AUR, Geoană, PNL – și avem un om și un partid care nu s-au legat sub nicio formă de PSD până acum, Elena Lasconi și USR (VIDEO)
15:03 - Ciucă se detașează tot mai clar în plutonul dreptei. Noul sondajul CIRA confirmă finala prezidențială între candidații PSD și PNL
14:59 - Relația dintre Silviu Prigoană și Mihai Bendeac. Ce făceau în fiecare seară
14:57 - Elena Lasconi, scrisoare deschisă către Karl Nehammer, publicată în Die Presse: I-am cerut cancelarului Austriei sprijinul pentru o decizie finală privind intrarea în Schengen
14:36 - Ce a pățit o femeie din Cluj-Napoca după ce a cumpărat un frigider de Black Friday. „Nici măcar așa nu mă mai întorc”
14:35 - Nicușor Dan, despre solicitările pentru candidați: Marcel Ciolacu și George Simion au fost mai rezervați față de propuneri (VIDEO)
14:06 - Diana Șoșoacă, despre liderul AUR: Nimeni din cei care mă susțin nu ar putea să voteze un astfel de grobian / În AUR mi se cerea non-stop să încalc legea. Simion a cerut tuturor să îi dea banii din suma forfetară (VIDEO)
13:57 - A început Postul Crăciunului. Cât durează și când sunt dezlegări la pește
13:43 - Diana Șoșoacă: Hotărârea CCR de anulare a candidaturii mele a fost cu acceptul tuturor celor 14 de pe lista de candidați / Nu poți să faci parte din comisiile SRI și SIE dacă nu ești de la SRI și SIE (VIDEO)