Marcel Boloș susține că banii europeni nu se vor duce în pensii și salarii: „Prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport”

Marcel Boloș susține că banii europeni nu se vor duce în pensii și salarii: „Prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport”
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că cele aproape 80 de miliarde de euro obținute de România de la Ununea Europeană nu vor fi folosite pentru acoperirea chetuielilor curente, precum salariile sau pensiile, ci vor fi direcționate către investiții. Infrastructura de transport este un domeniu prioritar, a ținut să precizeze liberalul. Boloș a susținut că modul în care vor fi alocate resursele va fi anunțat în curând. La ora 15.00 au început discuțiile de la Palatul Cotroceni chiar pe tema alocării fondurilor europene, iar președintele Klaus Iohannis este așteptat să vină la declarații apoi.

Ministrul Fondurilor Europene susține că banii de la UE nu vor fi folosiți pentru pensii și salarii

Marcel Boloș a declarat că banii europeni pe care România îi va primi din pachetul de relansare economică post-coronavirus și din bugetul UE pe 2021 – 2027 nu vor fi folosiți pentru cheltuielile curente, acestea urmând a fi acoperite din bugetul național, ci pentru investiții, mai ales în domeniu infrastructurii de transport.

Ministrul Fondurilor Europene a susținut că România are o șansă istorică dar, pentru a beneficia cu adevărat de ea, trebuie să „tureze motoarele”.

„Este prematur să avansăm sume pe domenii de investiții, dar prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport, investițiile privind refacerea sistemului de irigații, sănătate și educație care sunt servicii publice de importanță strategică națională și digitalizarea. Infrastructura – autostrăzi și căi ferate – este domeniul prioritar”, a declarat Marcel Boloș, pentru Digi24.

Întrebat dacă banii vor fi folosiții strict pentru investiții sau și pentru cheltuieli precum pensii și salarii, ministrul liberal a răspuns: „Nu prea se poate discuta de cheltuielile curente ale statului, acestea rămân în sarcina bugetului național, deciziile sunt în funcție de resursele disponibile pe care statul le are”.

Miercuri, colegul său de la Transporturi, Lucian Bode, a declarat că va manifesta toleranță zero față de încercările de a sabota implementarea unor proiecte de infrastructură.

„Guvernul a prezentat la începutul lunii iulie viziunea de dezvoltare economică a României pentru următorii ani. Se pune un accent important pe investiții publice. La capitolul de infrastructură din acest plan, noi am venit cu un angajament ferm care vizează alocarea a 2% din PIB / an pentru finanțarea domeniului transporturilor. Afirm că nu va fi suficient acest procent. Faptul că vom avea 2%, față de 0,6% cât este acum, nu înseamnă că este garantată implementarea proiectelor”, a ținut să precizeze ministrul Lucian Bode.

România a obținut aproape 80 de miliarde de euro la summitul maraton de la Bruxelles

România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis, a obținut 79,9 miliarde de euro la summitul UE în care s-au împărțit banii din bugetul Uniunii pe 2021-2027 și din programul de relansare economică post-coronavirus.

Suma ar fi împărțită în 33,5 miliarde din programul de redresare economică și 46,4 miliarde din bugetul multianual.

Imediat după terminarea summitului, Klaus Iohannis a declarat că banii vor fi folosiți în refacerea infrastructurii, în construcția de școli și spitale și pentru revigorare economică.

„De asta m-am bătut acolo pentru bani europeni. Nu pentru mine, pentru România și pentru dezvoltarea și restartarea României”, a declarat președintele miercuri, la Craiova, acolo unde a vizitat uzina Ford.

Klaus Iohannis i-a convocat la Palatul Cotroceni pe premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru discuții chiar pe tema alocării fondurilor europene. Reuniunea este încă în desfășurare la ora publicării acestei știri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”