Negociatorii Parlamentului European, nemulțumiți de acordul pentru buget: „Presupune renunțarea la obiectivele UE pe termen lung și la autonomia strategică”

Negociatorii Parlamentului European, nemulțumiți de acordul pentru buget: „Presupune renunțarea la obiectivele UE pe termen lung și la autonomia strategică”
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nicolas Landemard

Negociatorii pentru bugetul UE din Parlamentul European au ridicat semne de întrebare cu privire la acordul convenit de liderii celor 27 de state în cadrul reuniunii speciale de la Bruxelles, sugerând că nu îl vor aproba în această formă, relatează Politico.

Negociatorii Parlamentului European, nemulțumiți de acordul pentru buget

„Parlamentul nu poate accepta plafoanele propuse la un nivel minim record, pentru că ar presupune renunțarea la obiectivele UE pe termen lung și la autonomia strategică”, a afirmat Johan Van Overtveldt, președintele comisiei de buget din Parlamentul European, alături de alți cinci eurodeputați, într-un comunicat de presă.

Parlamentul European trebuie să aprobe prin vot cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 – bugetul pe termen lung care a stat în centrul negocierilor de la Bruxelles – pentru ca acesta să intre în vigoare și să producă efecte.

Subliniind că sănătatea, cercetarea și schimbările climatice sunt prioritățile Parlamentului European, negociatorii susțin că vor „lupta pentru a asigura îmbunătățiri, inclusiv alocări mai mari” pentru programe de genul Horizon Europe, InvestEU, LIFE și Erasmus+

„Și dacă ale noastre condiții nu vor fi îndeplinite pe măsură, vom adopta programele în baza cadrului financiar multianual existent, după cum prevede Tratatul”, au mai spus ei, invocând o prevedere din legislația UE care permite ca actualul buget să fie extins în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere până la începutul anului 2021.

Acordul reprezintă „o oportunitate ratată flagrant” în ceea ce privește „modernizarea sectorului de venituri, făcându-l mai corect și mai transparent”, au mai adăugat negociatorii.

Statele UE au ajuns la un acord pentru buget și fondul european de redresare economică

După negocieri aparent interminabile, liderii statelor naționale din UE au ajuns la un consens cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și la fondul european de redresare economică. La capătul reuniunii speciale a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a obţinutfonduri europeneîn valoare de 79,9 miliarde de euro.

„E un acord extrem de important pentru Europa şi pentru România. După discuţii şi negocieri, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a reconstrui sistemele publice.O parte semnificativă a acestei sume va fi folosită pentru revigorare economică”,a declarat președintele Klaus Iohannis.

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a subliniat că, acum, „Guvernul trebuie acum să găsească cele mai bune soluții pentru ca acești bani să fie absorbiți până la ultimul euro-cent. Nu trebuie să mai avem disfuncționalități și rateuri în aborbția acestor bani, așa cum am avut de-a lungul ultimilor ani. Economia României are nevoie de aceste fonduri și depinde doar de noi să fructificăm această oportunitate pentru a crea bunăstare. Avem nevoie de infrastructură, de spitale noi, performante cu medici bine pregătiți, de accelerarea procesului de digitalizare și modernizarea administrației în beneficiul cetățenilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`