În contextul în care multe vacinuri experimentale au oferit rezultate promitățoare împotriva noului coronavirus la testele de laborator, este o chestiune de timp până ca acestea să fie distribuite pe scară largă.
În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţiiestimează că un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi distribuit chiar la jumatatea anului viitor.
Până pe 15 iulie 2020, pe lista OMS erau clasaţi 23 de candidaţi pentru producerea vaccinului aşteptat de lumea întreagă, produsele fiind încă în evaluări clinice.
Dintre aceștia, doar trei au intrat în ultima fază de evaluare a vaccinului, care este şi cea mai importantă, fiind testul real al eficienţei. În această fază au intrat companiile, universităţile şi institutele care lucrează la crearea vaccinului din China, Marea Britanie şi SUA.
Vaccinul Universității Oxford, ChAdOx1 nCoV-19, pare a fi printre cele mai sigure, antrenând sistemul imunitar, anunțăBBC NEWS.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccine, care a fost creat pe baza unui virus care provoacă răceala comună la cimpanzei și care a fost modificat genetic pentru a fi similar cu coronavirusul.
Și compania americanăModernaa declarat că va trece din data de 27 iulie la faza finală a testelor clinice în vederea dezvoltării unui vaccin concret împotriva virusului SARS-C0V-2, devenind astfel prima companie din lume care ajunge la această etapă, noteazăFrance24.
De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, arată Swaminathan într-un interviu pentru DPA, potrivit Agerpres. Conform coordonatoarei ştiinţifice a OMS, nu se cunoaşte niciun caz de reinfectare cu coronavirus.
În acest moment, singurul tratament omologat împotriva noului coronavirus este Remdesivir. Comisia Europeană a autorizat, la nivel european, la începutul lunii iulie, primul medicament pentru lupta împotrivaCOVID-19. Remdesivir devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotrivaCOVID-19.
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, StellaKyriakides, a declaratcă autorizarea unui prim medicament pentru a trataCOVID-19reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva noului coronavirus.
„Faptul că astăzi am autorizat un prim medicament pentru a trataCOVID-19reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva acestui virus. Acordăm această autorizație la mai puțin de o lună de la depunerea cererii, dovadă clară a hotărârii UE de a răspunde rapid de fiecare dată când tratamente noi devin disponibile. Nu vom precupeți niciun efort pentru a asigura tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului.”,a spusKyriakides.
Amintim că în urmă cu câteva săptămâni, SUA a cumpărat aproape întreaga rezervă globală al acestui medicament.