Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare într-un nou dosar de corupție

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare într-un nou dosar de corupție
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Darius Vâlcov a fost condamnat, marți, la 6 ani și 6 luni de închisoare într-un nou dosar de corupție. „Eminența cenușie” din spatele ultimului program de guvernare PSD și consilier al Vioricăi Dăncilă pe vremea când era premier, Vâlcov este acuzat de instigare la luare și dare de mită. Condamnarea emjisă de Tribunalul Gorj este însă în primă instanță.Darius Vâlcov a fost deja condamnat la opt ani de închisoare într-un altdosar de corupție, dar sentința definitivă va fi pronunțată abia după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene va decide dacă Instanța Supremă este obligată să respecte hotărârea Curții Constituționale completurile de trei judecători.

Ce comisioane cerea Darius Vâlcov din contractele pe care le gestiona din funcția de primar al orașului Slatina

Vâlcov este acuzat că, din funcția de primar al Slatinei, a primit comisioane de la diverși oameni de afaceri în schimbul unor contracte cu primăria pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric al orașului și extinderea rețelei de apă din județul Olt.

Potrivit rechizitoriului, într-una dintre cauze, faptele s-au petrecut în perioada noiembrie-decembrie 2012. Inculpatul i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate, arată G4Media.

În contract se preciza că sunt 131 de blocuri din municipiul Slatina, valoarea fiind de 24.833.258 lei fără TVA.

În același mod a procedat și în alte cauze. Spre exemplu, în cazul unui alt contract, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, pentru suma de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

Rechizitoriul mai arată că “la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi”.

Darius Vâlcov, 8 ani de închisoare într-un dosar de corupție. Decizia nu e definitivă

La începutul anului 2018, Darius Vâlcov a fostcondamnatde magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la opt ani de închisoare. Acesta e acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era primar al Slatinei.

Instanța a dispus, totodată, confiscarea a 6,2 milioane de lei. Totuși, o decizie definitivă va fi pronunțată abia după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europeneva decidedacă Instanța Supremă este obligată să respectehotărârea Curții Constituționaleprivind constituirea completurilor de trei judecători.

Darius Vâlcov a ajuns consilier pe probleme economice al premierului Dăncilă, deși, la vremea respectivă, era trimis în judecată în două dosare de corupție și era cercetat într-un al treilea. Liviu Dragnea, încă lider PSD atunci, argumentase că Vâlcov este „un om de o valoare rară”, care, chiar dacă aredosare penale, „are dreptul să trăiască şi să se plimbe liber”. De altfel, Vâlcov era considerat ”creierul” programului de guvernare al PSD.

Darius Vâlcov și-ar pregăti terenul pentru plecarea în Italia

PotrivitConcretolt.ro, Darius Vâlcov vrea să devină cetățean model în Italia, cu acte în regulă și cu contribuțiile la stat plătite, astfel încât statul italian să-i ofere cele mai bune condiții dacă va fi nevoie. Legile din peninsulă prevăd sancțiuni mai puțin aspre pentru infracțiuni fără violență, astfel că o eventuală sentință de până la trei ani de închisoare ar putea fi executată în regim de libertate supravegheată, cu interdicția de a părăsi țara.

În acest context, Darius Vâlcov a înființat recent o societate la Milano, Italia, într-o premieră, având în vedere că tradițional fostul primar al Slatinei nu își asuma firmele create, ci le controla prin diverși interpuși, după cum arată rechizitoriile DNA întocmite pe numele său. Este vorba despre Private Limited Company Independent SRL, cu sediul în Milano, VIA GIOVANNI BATTISTA MONTEGGIA 8, societate care are un singur angajat și un acționar unic, în persoana lui Darius Vâlcov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`