Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, adoptat marți o Hotărâre prin care instituie măsura carantinei în cazul persoanelor care sosesc în România din țările considerate cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul în baza căruia sunt stabilite aceste state este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare decât cea înregistrată în România, în perioada similară. În baza acestui criteriu, lista este întocmită de către Institutul Național de Sănătate Publică. Anumite categorii de persoane sunt exceptate de la aplicarea acestei măsuri. Tot în carantină și tot pentru 14 zile vor intra și cei care au ajuns în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus. Lista țărilor cu risc epidemiliogic ridicaturmează să fie actualizată săptămânal, în fiecare zi de luni. Comitetul a putut lua această decizie după ce, marți, a intrat în vigoare legea privind carantina și izolarea.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o Hotărâre ce prevede intrarea în carantină pentru 14 zile a persoanelor care sosesc în România din state / zone considerate cu trisc epideiologic ridicat. Asta înseamnă că acolo rata cumulată de incidență a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, este mai mare decât cea înregistrată în România, în perioada similară.
Lista acestor țări va fi actualizată în fiecare zi de luni, de către Institutul Național de Sănătate Publică.
Anumite categorii sunt exceptate de la această măsură: șoferii de TIR și de microbuze, membrii Parlamentului European, parlamentarii sau personalul navigant maritim și fluvial.
Tot în carantină 14 zile vor intra și cei care au ajuns în contact cu persoane depistate pozitiv cu coronavirus.
„Sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.
Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.
Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină”, se arată în document.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a putut adopta această Hotărâre după ce marți a intrat în vigoare legea privind carantina și izolarea. De altfel, Guvernul Orban urmează să modifice și Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, pentru a include noile măsuri.
De la finele lunii trecute, când Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea prin Ordin de Ministru a carantinei și izolării, și până acum, autoritățile nu au putut impune astfel de măsuri, ele fiind doar recomandate.
„Începând de astăzi, avem din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are orice Guvern pentru a lupta eficient contra epidemiei de coronavirus. Ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice”, a declarat premierul Ludovic Orban, la debutul ședinței de Guvern de marți dimineață.
Luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane diagnosticate cu COVID-19 nu au fost nici internate, nici monitorizate.