Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Vom ajunge și la 1.000 de cazuri noi pe zi, dar situația se va ameliora cu noua lege privind carantina și izolarea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Vom ajunge și la 1.000 de cazuri noi pe zi, dar situația se va ameliora cu noua lege privind carantina și izolarea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, susține că vom avea „o creștere progresivă” în următoarele 14 zile și „vom ajunge și la 1.000 de cazuri” confirmate de COVID-19 „pe zi”. Cu toate acestea, demnitarul este încrezător că situația se va ameliora, în condițiile în care, marți, intră în vigoare noua lege privind izolarea și carantina, astfel că vor putea fi reluate măsurile de acest gen.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre epidemia de coronavirus și noua lege privind izolarea și carantina

„În următoarele 14 zile vom avea o creștere progresivă. Vom ajunge și la 1.000 de cazuri pe zi. Vom avea această creștere. Dintre aceste 1.000 de cazuri pe zi sunt cele care merg la Terapie intensivă într-un număr de 5%, o mortalitate de 5%, restul sunt cazuri asimptomatice, ușor asimptomatice, medii sau medii spre severe pe care va trebui să le gestionăm”, a afirmat Nelu Tătaru, la Digi 24.

El este de părere că „lucrurile nu vor mai continua în forma asta, pentru că de mâine intră în vigoare legea izolării și carantinei. Suntem pe internare și izolare în condițiile în care vom respecta aceste reguli”.

Cel mai recent bilanț arată că România a ajuns la38.139 de persoane diagnosticate cu COVID-19, dintre care 681 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, și 2.038 decese legate de infecțiile cu coronavirus.

„Avem un parcurs al acestor cazuri, avem o gestionare pe care am pus-o și în practică, avem o previziune pe tot ce înseamnă focarele actuale în evoluția lor, identificăm orice caz care apare în aceste focare, sau în focare în constituire, având pârghiile actuale, acele anchete epidemiologice care vor putea lua de la început măsurile de izolare și nu vom mai avea această creștere masivă pe care am avut-o în ultimele 2, 3 săptămâni de când avem acest vid legislativ”, a mai adăugat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Raed Arafat, despre importanța regulilor de siguranță sanitară

Autoritățile au lansat mai multe apeluri către cetățeni, îndemnând la respectarea regulilor de siguranță sanitară. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat cât este de important ca oamenii să respecte măsurile de prevenție.

Totul va depinde de noi! Purtăm mască, distanţare, respectăm regulile. Evităm să ajungem într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat. Nu facem acest lucru, vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat. (…)În acest moment nu este discutat să se ia măsuri precum restricţii, dar, dacă se impune, vom putea să luăm măsuri zonale sau locale de restricţii pentru limitarea răspândirii virusului, mai ales dacă situaţia se agravează într-un anumit loc”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la România TV.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`