Alegeri locale 2020. Toți politicienii care și-au anunțat deja candidaturile pentru un scaun de primar în București

Alegeri locale 2020. Toți politicienii care și-au anunțat deja candidaturile pentru un scaun de primar în București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile locale din 2020 încă se lasă așteptate, în condițiile în care pandemia de coronavirus a atras după sine restricții specifice și tot felul de măsuri extraordinare pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19, dar există șanse – în funcție de evoluția epidemiei -ca scrutinul să se desfășoare în 27 septembrie. Ca în fiecare an, și acum, cursa pentru Capitală are rolul de catalizator pentru entuziasmul pe care îl generează un astfel de eveniment, pentru că primarul general al Bucureștiului este, după Președintele României, cel mai votat om din țară. Administrațiile bucureștene vor fi completate de primarii de sector, unde de asemenea se anunță lupte politice interesante.

Alegeri locale 2020. Toți politicienii care și-au anunțat deja candidatura la Primăria Capitalei

Postul de primar general al Capitalei estedisputat deja demai mulți politicieni de notorietate. Edilul general în exercițiu, Gabriela Firea, a anunțatcă va încerca să obțină un nou mandat din partea electoratului, iar PSD, prin liderul său interimar, Marcel Ciolacu,a subliniat că o susține în continuare.

„Ce am făcut în acești patru ani? Am preluat un oraș în care nu se mai muncea pe niciun șantier, am finalizat absolut toate obiectivele de investiții în infrastructura mare, pe care le-am preluat la 10% și le-am finalizat. Am început, de asemenea, și alte proiecte noi. Nu îmi este rușine cu activitatea mea. Bineînțeles, întotdeauna este loc de mai bine și sunt o perfecționistă, și îmi doresc să fac cât mai bine lucrurile. Fiecare candidat va veni în fața bucureștenilor cu propria personalitate, cu ce a făcut și cu ce nu a făcut în viață, și cu ce știe să facă mai departe pentru Capitală, care are nevoie de foarte multe investiții în continuare. Din nefericire, bugetele alocate prin Legea bugetului de stat nu sunt suficiente comparativ cu complexitatea și numărul mare de proiecte necesare în Capitală”, a declarat Gabriela Firea.

Principalul său contracandidat pare să fie Nicușor Dan, independentul care se bucură de susținerea oficială a PNL și USR, dar informal, potrivit spuselor sale, de cea a PMP și PLUS, fiind astfel reprezentantul formațiunilor de opoziție la actuala administrație din Capitală. Dacă în 2016 a ratat mandatul chiar în fața Gabrielei Firea, acum este cotat de casele de pariuri cu prima șansă.

„Eu sunt un om care promovează dezvoltarea și Bucureștiul, după 12 ani de guvernare PSD, cred că are nevoie de o deschidere și de dezvoltare, de o conexiune cu mediul de afaceri. Există multe segmente ale orașului, unul dintre cele mai importante este urbanismul, pentru că poți să faci o dezvoltare urbană planificată, iar asta nu îți va genera 20% din trafic cu părinți care își duc copiii cu mașina la școală și alți 30% din trafic toată lumea mergând cu mașina la birourile din Pipera, pentru că nu ai avut grijă să stimulezi dezvoltarea și în sud, și în vest, și în est. Deci sunt multe segmente, dar unul din segmentele importante este cel al dezvoltării economice. Noi nu am avut, și putem să facem asta, acest potențial dat de IT și de industriile creative. Avem 100.000 de oameni în București, care lucrează în IT, de exemplu, avem companii care se bat de la egal, la egal cu mari companii din lume. Avem acest potențial și putem să îl dezvoltăm, ca să creștem economic”, a afirmat Nicușor Dan.

Cu toate acestea, în cursa pentru Capitală au mai apărut și, probabil, vor mai apărea și alte nume, în condițiile în caretermenul limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 2020 urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.

De altfel, chiar luni, un alt politician s-a înscris în lupta pentru Capitală. Este vorba despre Ilan Laufer,fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul PSD-Tudose. Anterior, își mai anunțase intenția de a candida șiOctavian Bădescu, antreprenorul care a lansat inițiativa #hailatreaba. Mai mult decât atât, lista ar putea fi completată de fostul premier Victor Ponta.

Cum arată lupta politică pentru scaunele de primar de sector

Bătălia pentru sectoare se anunță și ea a fi una destul de interesantă. În anul 2016, PSD se impunea en-fafare în Capitală și nu numai că obținea postul de primar general, dar le câștiga și pe cele de sector: Dan Tudorache (1), Mihai Mugur Toader (2), Robert Negoiță (3), Daniel Băluță (4), Daniel Florea (5) și Gabriel Mutu (6).

Cu toate acestea, peisajul politic s-a schimbat mult de atunci – și se schimbă constant. Spre exemplu, Mihai Mugur Toader a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat de primar al Sectorului 2, în timp ce Robert Negoiță, deși a anunțat că se înscrie în cursă, a precizat că părăsește PSD și înființeazăPartidul București 2020.

Mai mult decât atât, PNL și Alianța USR-PLUS ar putea merge pe o formulă comună și la sectoare, cum au făcut-o la Primăria Generală, unde îl susțin, așadar, ambele pe independentul Nicușor Dan. De altfel, recent, liderii filialelor bucureștene din partidele conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că negocierile cu liberalii „au avansat”.

Anterior, Alianța USR-PLUS a propus niște politicieni pentru Capitală:Clotilde Armand la Sectorul 1, Radu Mihaiu la Sectorul 2, Ana Ciceală la Sectorul 3, Simona Spătaru la Sectorul 4, Alexandru Dimitriu la Sectorul 5 și Alexandru Gâdiuță la Sectorul 6. Chiar și așa, Dan Barna, președintele USR, a explicat că propunerile „nu sunt bătute în cuie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`