Prețurile petrolului au scăzut vineri, în contextul creșterii temerilor potrivit cărora creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ar urma să determine noi blocaje care să diminueze cererea. Statele Unite au raportat joi cel puțin 75.000 de cazuri noi de COVID-19, un record zilnic. Spania și Australia au raportat cele mai abrupte creșteri zilnice, în timp ce bilanțurile au continuat să crească în India și Brazilia.
Cererea de combustibil și-a revenit, în general, după o scădere de 30% în aprilie, după ce țările din întreaga lume au restricționat călătoriile șiau închis întreprinderile. Cu toate acestea, consumul rămâne sub nivelurile de dinainte de pandemie, iar achizițiile de combustibil scad din nou pe măsură ce infecțiile cresc, scrie Reuters.
Așa se face că la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ”light sweet crude” a scăzut cu 0,34 dolari, la 40,25 dolari, după ce săptămâna trecută a crescut cu 0,04 dolari.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut luni până la 42,78 dolari, după un declin uşor săptămâna trecută.
Firmele energetice americane au redus numărul de instalații de petrol și gaze naturale la un nivel minim record pentru a 11-a săptămână la rând, conform datelor companiei de servicii energetice Baker Hughes Co (BKR.N).
Piaţa este afectată şi de informaţia că regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, în vârstă de 84 de ani, a fost internat la spitalul ‘Regele Faysal’ din Riad pentru a face un control medical, după o inflamaţie a vezicii biliare. Monarhul, care conduce din 2015 regatul saudit, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, este un aliat important al SUA.
Cererea globală de petrol va creşte anul viitor la un nivel record – şapte milioane de barili pe zi (bpd) – datorită redresării economiei mondiale în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar va rămâne sub nivelul din 2019, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.
Amintim faptul că în luna aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus,prețul unui baril de petrolWest Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușitla -37 de dolari. Producătorii au plătit practiccumpărătorii pentru a le lua marfa.
Experții au explicat că s-a ajuns în această situație pentru că există temerea că dacă petrolul nu e cumpărat, capacitatea de stocare ar putea fi pur și simplu epuizată până în luna mai. În acest context, Virgil Popescu, a declarat pentru B1 TV că, pe termen scurt,România nu va fi afectatăde această criză.