Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019. Este cel mai mare procent din UE

Eurostat: Peste jumătate dintre români nu și-au permis o vacanță în 2019. Este cel mai mare procent din UE
Captură ec.europa.eu

Aproape o treime (29%) dintre cetățenii Uniunii Europene cu vârste de peste 16 ani nu și-au putut permite, anul trecut, o vacanță de o săptămână, arată datele Eurostat. Cel mai mare procent se înregistrează chiar în România. 54% dintre cetățenii români nu au avut, în 2019, bani să meargă în concediu măcar șapte zile. La polul opus, doar 10% dintre suedezi nu și-au permis o vacanță.

România, statul european cu cel mai mare procent al celor care nu își permit o vacanță

O statistică publicată luni de Eurostat arată că 54% dintre românii cu vârste peste 16 ani nu au avut bani, anul trecut, să meargă într-o vacanță de o săptămână. Este cel mai mare procent înregistrat în Uniunea Europeană.

Românii sunt urmați de greci (49%), croați (48%), ciprioți (45%) și italieni (44%).

La polul opus, 10% dintre suedezi nu și-au putut cumpăra o vacanță de o săptămână. Ei sunt urmați de danezi și luxemburghezi (11%), finlandezi (12%), germani și austrieci (13%).

Media la nivel blocului comunitar este de 29%. Procentul este în scădere față de 2010, când 39% dintre europeni nu își puteau lua un concediu.

De altfel, comparativ cu 2010, procentul a scăzut în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Italiei și Greciei, unde s-a înregistrat o creștere de 4%, respectiv 3%. Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (-35%), Malta (-30%).

În Bulgaria, 35% dintre cetățenii peste 16 ani nu și-au putut cumpăra în 2019 o vacanță. Este o scădere de 27 de puncte procentuale față de anul 2010.

Economia României ocupă locul 13 în UE, potrivit Eurostat

Date Eurostat pentru anul 2019, referitoare la PIB-ul exprimat în euro (valori nominale), mai arată că economia țării noastre este a 13-a în Uniunea Europeană.

Economia României reprezintă, precum cea a Cehiei, 1,6% din economia blocului comunitar.

Cea mai puternică economie rămâne Germania, al cărui PIB reprezintă 24,7% din economia blocului comunitar. Ea este urmată de Franța (17,4%) și de Italia (12,8%).

Anul trecut, economia UE s-a situat la aproximativ 13. 900 miliarde euro, la prețurile actuale. În termeni reali, PIB-ul UE în 2019 a fost cu 17% mai mare decât nivelul său cu un deceniu în urmă.

Aproape un sfert din PIB-ul UE (24,7%) a fost generat de Germania, urmată de Franța (17,4%) și Italia (12,8%), în fața Spaniei (8,9%) și Olanda (5,8%).

Epidemia de coronavirus și restricțiile de circulație impuse pentru a preveni răspândirea bolii sunt așteptate să se vadă în cifrele pe anul acesta.

De alfel, liderii statelor membre UE s-au reunit zilele acestea pentru a discuta despre planul de relansare. Comisia Europeană a propus un program de 750 de miliarde de euro: 375 de miliarde fonduri nerambursabile și 375 de miliarde pentru împrumuturi. Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ”frugale”, plus Finlanda au venit cu o contrapropunere: 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi.

Summitul a început vineri și trebuia să se termine sâmbătă, dar nu s-a ajuns la niciun acord. O nouă ședință va începe luni după-amiază. Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a cerut insistent liderilor UE să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`