Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, sâmbătă, la inaugurarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă de la Timişoara, că niciun pacient care are nevoie de terapie intensivă, indiferent dacă este testat pozitiv pentru coronavirus sau suferă de altă boală, nu o sărămână netratat.
Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că autoritățile au gândit un sistem astfel încât niciodată o persoană care are nevoie de terapie intensivă să nu rămână netratată.
”Tehnic, există această organizare de a extinde capacitatea secţiilor de TI prin mai multe metode – mobile, fixe, avem în plan încă o variantă de a extinde prin construcţii modulare secţii de TI amplasate în jurul marilor spitale sau a celor care se ocupă de acest domeniu, pentru că este foarte importantă şi mâna de lucru – specialiştii, şi nu în ultimul rând, se va proceda şi la transferul bolnavilor, indiferent dacă sunt cu COVID sau alte boli care necesită terapie intensivă, în alte spitale pentru a fi trataţi în mod eficient. Niciun pacient nu rămâne pe dinafară”, a spus Marcel Vela, conform Agerpres.
Oficialul a mai menționat că, în prezent, în ţară există patru asemenea unităţi mobile, respectiv unul prevăzut pentru Iaşi, dar care acum este amplasat la Galaţi, având în vedere nevoile judeţului Galaţi şi a zonei aferente, unul este la Ploieşti şi unul la Timişoara, în timp ce a patra unitate mobilă este în rezervă la IGSU.
”Sunt judeţe care au, într-adevăr, un număr destul de mare de cazuri, dar şi unele judeţe care sunt într-o situaţie mai bună. Printr-un echilibru pot fi transferaţi spre judeţele unde există o nevoie acută de cadre medicale, iar în centrele universitare, în zonele urbane mari unde avem specialişti de marcă există posibilitatea ca să extindem capacitatea de Terapie intensivă prin mai multe metode”, a declarat Marcel Vela.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, că situația ”începe să devină îngrijorătoare” din cauza crizei Covid-19, mai ales din pricina faptului că secțiile ATI ale spitalelor din București, sunt pline cu pacienți infectați cu noul coronavirus și nu mai au locuri disponibile.
„Spitalele de terapie intensivă care primesc pacienți infectați cu COVID-19 nu mai au loc de terapie: Matei Balș, Marius Nasta, Ana Aslan, nu mai au locuri. Dacă apare un caz, îl vom muta în afara Bucureștiului. Și spitalul din Ploiești este ocupat la capacitate maximă.
Soluția este să creăm paturi de ATI, să aducem ventilatoare. Avem stocuri și pentru că a apărut această problemă trebuie să apelăm la această soluție. Dar avem nevoie de personal. Și mâine vom avea o cifră record”, a punctat Arafat.
Sâmbătă, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că se caută soluții pentru pacienții cu coronavirus care au nevoie de terapie intensivă.
Potrivit acestuia, o soluție este cea a folosirii locurilor de la spitalul modular din curtea Spitalului Elias și de creșterea capacității secției ATI de la Institutul ”Matei Balș”. Dar dincolo de aparatură, este nevoie și de suplimentarea personalului medical care să trateze pacienții cu COVID-19. O altă variantă avansată de șeful Guvernului este cea a reînchiderii Spitalului Colentina pentru pacienții non-COVID, unitate medicală redeschisă în urmă cu câteva zile.