Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, într-o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, că, în acest moment, Guvernul nu are în vedere amânarea începereii anului școlar sau ale alegerilor locale programate în septembrie.
În contextul creșterii alarmante al cazurilor de Covid-19 în România, s-a pus problema amânării începerii anului școlar sau al alegerilor locale, însă ministrul Sănătății a spus că, în prezent, Guvernul nu are în vedere acest lucru.
„Noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învăţământului şi diverse organizaţii în vederea reluării anului şcolar la data de 15 septembrie. În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor locale. Evoluţia ulterioară (a epidemiei, n.r.) ne va da şi măsura unor restricţii sau a altora”, a afirmat oficialul, conform G4media.
Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că în cazul în care situația epidemiologică o va impune, alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie și amânate deja în contextul pandemiei de coronavirus, ar putea fi din nou amânate.
Oficialul a precizat că aceasta nu este o varianta de dorit, însă dacă vaa fi necesar, autoritățile sunt pregătite să recurgă și la această măsură pentru a limita răspândirea virusului.
”Problema este dacă derularea coampaniei electorale și organizarea alegerilor creează un risc epidemiologic suplimentar sau nu. Fac apel către toate formațiunile politice și toți liderii să nu mai facă campanie electorală pe tema epidemiei. Avem nevoie de solidaritate, de mesaje coerente și de o mobilizare a tuturor liderilor politici, formațiunilor politice, primarilor pentru a putea lupta contra acestei epidemii.
În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic, se pot derula alegerile. Decizia referitoare la alegeri aparține numai Guvernului și PNL. Data alegerilor este stabilită prin vot, aproape unanim, în urma unor consultări făcute cu toți liderii politici. Să nu uităm că am mai amânat o dată alegerile. E vorba și de legitimitate, și de democrație. Nu ne dorim să ajungem în situația în care să discutăm despre amânarea alegerilor, dar dacă va fi necesar suntem pregătiți pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populației”, a afirmat Ludovic Orban.
De asemenea, Nelu Tătaru a respins ipoteza reinstituirii stării de urgenţă.
„Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României (legea carantinării și izolării, n.r.), să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a spus ministrul.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dat un avertisment dur, după ce România a trecut pragul de 2.000 de morți din cauza coronavirusului.
„Vor fi măsuri care nu vor fi pe placul tuturor”, a spus Arafat, menționând că el crede că numărul deceselor va continua să fie ridicat.