În contextul pandemiei de coronavirus, în Europa, majoritatea statelor au început să impună măști de protecție, pe măsură ce restricțiile de izolare au fost ridicate, acestea având scopul de a preveni răspândirea virusului.
Astfel că, măștile de protecție sunt impuse atunci când oamenii utilizează transportul public, intra în spații închise, respectiv magazine și școli, chiar și în exterior, pe stradă sau la plajă.
Foto:newseu.cgtn.com
Mai mult, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susţinea că nu sunt suficiente dovezi care să ateste că oamenii sănătoşi ar trebui să-şi acopere feţele cu măşti în public, în luna iunie, și-a schimbat sfaturile, spunând că acestea ar trebui să fie purtate în public, în cazul în care distanțarea socială nu este posibilă pentru a ajuta la stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus.
„În lumina probelor în evoluție, OMS recomandă guvernelor să încurajeze publicul larg să poarte măști acolo unde există o transmitere pe scară largă, iar distanțarea fizică este dificilă, cum ar fi în cazul transportului public , în magazine sau în alte medii restrânse sau aglomerate”, declara directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, la începutul lunii trecute.
Organizația a spus că noile sale orientări au fost făcute în urma unor studii.
După ce noile studii au demonstrat eficacitatea, măștilor în reducerea ratelor de transmisie a SARS-CoV-2, statele și-au modificat poziția asupra acestora.
Astfel că, fiecare țară în parte a impus diferite reguli de purtare a măștilor de protecție. Datele privind atitudinile generale față de purtarea măștii a oamenilor din țările europene au arătat o scindare clară nord-sud, scrie Euronews.
YouGov și Institutul de Sănătate Mondială a Inovației (IGHI) de la Imperial College London adună date despre comportament și atitudini față de COVID-19 din 29 de țări, intervievând aproximativ 21.000 de persoane în fiecare săptămână.
În unele cazuri, precum Italia și Spania, numărul persoanelor care au spus că au purtat măștile în public s-a ridicat la peste 80% săptămâna trecută, contrar țărilor nordice în care ultimele răspunsuri la sondaj arată rate sub 10%.
Foto: BBC
În Europa, proporția de persoane care poartă măști este cea mai mare în Spania (86%), urmată de Italia (83%) și Franța (78%).
Reamintim că, Republica Cehă și Slovacia au fost primele țări europene care au impus purtarea măștilor în supermarketuri, farmacii și în transportul public, pe 18 și, respectiv, pe 25 martie.
Bosnia a reacționat la scurt timp după 29 martie, obligându-și cetățenii să poarte o mască sau să-și acopere gura și nasul în timp ce mergeau pe stradă sau în afara caselor lor.
De atunci, alte autorități de pe continent au introdus reguli cu diferite grade de severitate.
Purtarea măștilor de față nu mai este obligatorie în magazine de la mijlocul lunii iunie, deoarece țara a intrat într-o fază de relaxare a coronaviruslui cu „mai puține reguli, mai multă auto-responsabilitate”.
Cancelarul Sebastian Kurz a declarat, la sfârșitul lunii mai, că acoperirea gurii și nasului va fi obligatorie numai în transportul public, în unitățile de sănătate, inclusiv în farmacii și în locurile în care normele de distanțare socială sunt greu de păstrat.
Foto: Hepta
Începând cu 15 iunie, oricine călătorește cu autobuzul, trenul, feribotul sau avionul în Anglia trebuie să poarte mască de față.
Oamenilor li se poate refuza călătoria dacă nu respectă regulile și pot fi amendați ca ultimă soluție.
Transportul public exclude navele de croazieră, transportul școlar, taxiurile și vehiculele de închiriere private.
De asemenea, din 24 iulie acestea devin obligatorii și în magazine.
Deoarece Belgia își încetinește încet restricțiile de prevenire a Covid-19, măștile de protecțieau devenit obligatorii în mai multe locuri și „încurajate puternic” în altele.
Mai precis, acestea sunt recomandate în orice loc public unde nu poate fi garantată o distanță minimă de 1,5 metri.
Acestea sunt obligatorii pentru toți cei de peste 12 ani, în următoarele locuri, cu o posibilă amendă de 250 euro pentru nerespectarea obligațiilor: în transportul public, în aeroporturi, școli, saloane de înfrumusețare, magazine și centre comerciale, cinematografe, biblioteci, muzee, teatre, săli de concerte, lăcașuri de cult, cazinouri și bănci.
Măștile sunt impuse în cinematografe, teatre, cluburi de noapte și la evenimente sportive în locuri publice interioare, în mijloacele de tranpsort în comun, spitale și farmacii.
În magazine și mall-uri, distanța fizică de 1,5 metri trebuie menținută, iar personalul magazinului trebuie să poarte măști.
Guvernul croat a impus masca de protecție în urma unei creșteri a infecțiilor cu coronavirus din jurul capitalei, Zagreb și în estul țării. Măștile de față sunt acum obligatorii în majoritatea spațiilor închise, inclusiv în transportul public și în magazine. Clienții nu au obligația de a le purta în restaurante și baruri, deși personalul de serviciu trebuie să poarte o protecție adecvată, scrie Telegraph.
Măștile sunt impuse în mijloacele de transport în comun.
Foto: Hepta
În Franța, în prezent, măștile de protecție sunt impuse doar în mijloacele de transport în comun. Însă, acest lucru se va schimba, ele fiind impuse în toate spațiile publice închise.
Deși Emanuel Macron estimase că măsura impunerii măștilor va intra în vigoare doar de la 1 august, premierul Jean Castex a anunțat, joi, că masca va fi în cele din urmă obligatorie începând cu „săptămâna viitoare”.
Regulile privind echipamentul de protecție din Germania au fost transmise guvernelor regionale și toate cele 16 au introdus acum cerința ca măștile să fie purtate pe transportul public și în magazine.
Guvernul grec începe să-și relaxeze regulile cu privire la măștile de protecție, deși acestea sunt încă o cerință în ceea ce privește transportul public.
Oamenii au voie să facă cumpărături fără să-și acopere gura, deși utilizarea măștilor este „puternic sfătuită” în toate spațiile închise. Acestea sunt obligatorii în unele alte circumstanțe, de exemplu, facilități medicale, și există o sancțiune grea de 150 euro pentru oricine este prins fără protecție adecvată într-o zonă în care este necesar.
Purtarea acoperirilor pentru față în majoritatea autobuzelor, trenurilor și feriboturilor a devenit obligatorie în Irlanda de Nord la 10 iulie, potrivit BBC.
Foto: Hepta
Guvernul italian a ordonat ca măștile de protecție să fie purtate în toate locurile publice interioare, inclusiv în magazine și restaurante, și sfătuiește cu fermitate să fie purtate în orice moment în timp ce sunt în afara.
Pe de altă parte, în regiunea Lombardia, cea mai afectată zonă a țării, purtarea acestora este obligatorie în toate spațiile publice.
Măștile sunt necesare pentru a face cumpărături sau pentru a folosi transportul public în Malta, deși guvernul a refuzat să aplice amenzi pentru oricine este prins fără una.
Guvernul portughez a aprobat o amendă minimă de 120 euro pentru utilizarea transportului public fără mască.
Foto: Hepta
Masca trebuie purtată în orice moment, într-un loc public interior sau în transportul public din Spania. Același lucru se aplică oricărei zone exterioare în care este imposibil să se mențină o distanță de doi metri față de ceilalți.
Mai mult, Andaluzia, în care sunt stațiunile populare din Costa del Sol, a adoptat unele dintre cele mai stricte legi din țară, impunând tuturor, inclusiv persoanelor care merg la plajă, să-și acopere gura și nasul în permanență, în timp ce sunt în public. Persoanele care nu respectă această măsură pot primi sancțiuni de 100 de euro.
Reguli similare se aplică la piscinele publice sau la hotel, unde oamenii au voie să îndepărteze masca în timp ce înoată sau dacă stau la o distanță sigură față de presoanele necunoscute. Masca trebuie purtată și pentru deplasarea pe marginea piscinei.
Masca de protecție este obligatorie în toate mijloacele de transport în comun.
Măștile vor fi, de asemenea, obligatorii pentru transportul public în Țara Galilor începând cu 27 iulie . Acestea trebuie să aibă o grosime de trei straturi. De asemenea, este recomandat ca ele să fie purtate ori de câte ori distanța socială nu este posibilă .
În România, masca de protecție pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 este obligatorie în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.
Conform unui Ordin al ministrului Sănătății, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.
Recent, autoritățile au efectuat controale pentru a verifica dacă cetățenii respectă regula de purtare a acesteia în tren și metrou si au aplicat amenzi usturătoare.