Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, după decizia CCR privind dublarea alocaţiilor: ‘Legea trecută prin Parlament nu are stabilită sursa de finanţare. PSD să-și asume că a votat o lege neconstituțională’

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, după decizia CCR privind dublarea alocaţiilor: 'Legea trecută prin Parlament nu are stabilită sursa de finanţare. PSD să-și asume că a votat o lege neconstituțională'
Foto: gov.ro

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a reacționat, miercuri, cu privire la decizia Curții Constituționale a României (CCR) în cazul dublării alocațiilor. Cîțu precizează că legeadublării alocaţiilornu are sursa de finanţare şi este neconstituţională.

Legea votată în Parlament privind dublarea alocaţiilor copiilor nu are stabilită sursa de finanţare

Constituţia României este foarte clară când este vorba despre bugetul public – nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, spune ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta susține că legea votată în Parlament privind dublarea alocaţiilor copiilor nu are stabilită sursa de finanţare.

“Constituția României este foarte CLARĂ când vine vorba de bugetul public.

Art. 138 – Bugetul public naţional
(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

Legea trecuta prin Parlament, cu votul lui Ciolacu, NU ARE STABILITĂ sursa de finanțare. Punct. Nu mai exista discuții aici”, scrie ministrul Finanțelor pe Facebook.

În acest context, Cîțu le cere social-democraților să iasă public și să recunoască faptul că au votat o lege neconstituțională.

Totodată, ministrul PNL îl acuză pe Marcel Ciolacu că șantajează Guvernul României.

“Tupeul socialiștilor este fară margini. Amenință public- ori dublați alocațiile ori vă „mătur”.

SANATAJ pe față.

Credeți că Președintele CCR vă ieși public să-i spună că împinge guvernul la neresepctarea Constituției? Niciodată. „misery loves company”. ”, transmite Cîțu.

„Rămâne o singura întrebare: care este pedeapsa pentru cel care ȘANTAJEAZĂ public guvernul României?”, conchide Cîțu.

CCR: Amânarea dublării alocațiilor pentru copii, neconstituțională

Judecătorii de la Curtea Constituțională au stabilit, în ședința de miercuri, că este constituțională legea prin care este respinsă Ordonanța de Urgență Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor. Practic,CCRa respins sesizarea Guvernului cu privire la acest act normativ. În aceste condiții, legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Totodată, președintele interimar alPSD,Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, indiferent dacă este prelungită starea de alertă, dacă alocațiile nu vor fi majorate de la 1 august.

„Am un singur mesaj pentru Iohannis și Orban: nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea! Sunteți un pericol pentru viitorul țării! Președintele Iohannis nu mai poate amâna dublarea alocațiilor pentru copii. Curtea Constituțională demonstrează prin decizia de azi că PNL n-a avut, practic, argumente, ci a vrut doar să blocheze aplicarea legii”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Amintim că, începând cu drepturile aferente lunii aprilie 2019, alocaţia de stat pentru copii are următoarele cuantumuri: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`