Epidemiologul Molnar Geza explică, în contextul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, în România, că transmiterea SARS-CoV-2 de către persoanele asimptomatoce diferă de la caz la caz. Potrivit cercetătorilor, există trei etape în care persoanele diagnosticate cu COVID-19, dar care nu prezintă simpotome specifice infecției pot răspândi virusul. În primele zile de la contaminare transmiterea aceste redusă, urmează apoi o perioadă în care aceasta devine accetuată, pentru ca după zece zile, rata de contagiozitate să se diminueze considerabil, a explicat Molnar Geza.
”În primele trei, patru zilede la momentul infectării transmiterea este destul de redusă. După a patra, a cincea zi și până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă. Iar după cele 10 zilescade semnificativ rata de transmisibilitate”, a explicat epidemiologul Molnar Geza, la Digi 24.
Referindu-se la cele câteva săptămâni de când România a înregistrat o creștere constantă a numărului de infectări cu noul coronavirus, specialistul a apreciat că ne apropiem de un vârf, după care, ”în mod biologic”, urmează o descreștere.
”După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe”, a mai spus Molnar Geza, precizând că în județe precum Prahova, Dâmbovița sau Brașov, situația a fost scăpată de sub control.
De altfel, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, Bogdan Nica, a precizat că Spitalul Județean de Urgență Ploiești se confruntă cu un deficit de cadre medicale care să se ocupe de tratamentul pacienților cu COVID-19 și a făcut astfel un apel pentru adoptarea cât mai rapidă a legii privind carantina și izolarea, act normativ care reglementează și detașarea personalului medical.
”Facem un apel pe această cale, ca această lege, care a fost înaintată deja de o săptămână de Guvern la Parlament să poată fi discutată și votată mai repede, astfel încât, atât Direcțiile de Sănătate Publică, cât și conducerile spitalelor să aibă un instrument ca, pentru 30 de zile, atunci când este nevoie, să poată detașa în zonele unde este nevoie, cadrele medicale. (…) În ceea ce privește necesarul de cadre medicale, noi funcționăm la o cotă de avarie în terapie intensivă. Ne-ar mai trebui cel puțin patru medici pe terapie intensivă și vreo 20 de cadre medii ca să putem să funcționăm optim și să rezolvăm operativ toate aceste cazuri”, a declarat șeful DSP Prahova.
Despre măsura în care pacienții asimptomatici pot transmite SARS-CoV-2 a vorbit recent și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a citat rezultatele unui studiu al Universității Yale, potrivit căruia, ”mai mult de 50% (dintre infecții – n.r.) sunt transmise de oameni fără simptome, care nu tușesc, nu strănută, nu au febră, nu îi bănuim că ne pot infecta”.