Guvernul îl contrazice cu documente pe Marcel Ciolacu: Legea privind carantina și izolarea are aviz favorabil de la Ministerul Justiției

Guvernul îl contrazice cu documente pe Marcel Ciolacu: Legea privind carantina și izolarea are aviz favorabil de la Ministerul Justiției
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților, a declarat, luni, că legea privind carantina și izolarea, în contextul epidemiei de coronavirus, nu va fi votată și de Senat până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vor veni în Parlament să lămurească toate aspectele discutabile din actul normativ. Ciolacu a mai susținut că legea nu are avizul Ministerului Justiției. În replică, Guvernul PNL a publicat un document ce demonstrează că proiectul are avizul Ministerului Justiției, iar acesta este pozitiv. Șeful PSD a mai spus că legea privind carantina și izolarea este prost făcută, deși ea a trecut de Camera Deputaților inclusiv cu voturi de la social-democrați.

Guvernul îl contrazice pe Marcel Ciolacu (PSD): Legea privind carantina şi izolarea are avizul Ministerului Justiției

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reproșat, luni, faptul că legea privind carantina și izolarea, ambele măsuri necesare în contextul epidemiei de coronavirus, nu are avizul Ministerului Justiției, condus de liberalul Cătălin Predoiu. În schimb, Guvernul Orban a prezentat un document ce arată că legea a primit avizul favorabil al ministerului.

Documentul poate fi citit AICI.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvernul pe 6 iulie, cu aviz favorabil de la Ministerul Justiției, observațiile acestuia fiind preluate în textul actului normativ. În aceeași zi, acesta a ajuns în Camera Deputaților, fiind adoptat pe 9 iulie. Mai e nevoie să treacă și de Senat pentru a ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, la promulgare.

Legea privind carantina și izolarea, blocată în Senat. Ce reproșează PSD

Deși adoptarea legii este o urgență ce ține de sănătatea publică, se pare că va mai dura până când aceasta va trece de Senat. Marcel Ciolacu a anunțat că aceasta este o „lege proastă”, deși în Camera Deputaților a fost votată inclusiv de social-democrați, și că nu va fi adoptată de Senat până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu se vor prezenta în Parlament „să lămurească toate aspectele în discuție”.

„Este nepermis să stăm de o lună și să așteptăm în ultimul moment să vemim cu o lege în Parlament. Legea înaintată de guvernul Orban este o lege proastă așa cum a fost prezentată în Camera Deputaților și acum în Senat”, a afirmat Marcel Ciolacu, cerând apoi ca Orban și Tătaru să dea explicații în Parlament.

Ciolacu a făcut anunțul la finele ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, unde a fost abordată această temă. Se pare că s-a ajuns la acest blocaj în Senat după ce mai mulți lideri social-democrați s-au opus adoptării actului normativ. De exemplu, Ionel Arsene, liderul filialei din Neamț, a susținut că nu e de acord pentru că nu vrea să se trezească „în situația în care să fie luat de pe stradă de poliția medicală”. „Nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut”, afirmase, duminică, și social-democratul Robert Cazanciuc, președintele Senatului.

Guvernul a transmis apoi că nici premierul Ludovic Orban și nici alți membri ai Cabinetului nu au fost invitați în Parlament să participe la dezbaterile pe legea carantinei și izolării.

„Nu, a fost o invitaţie. Eu îmi amintesc un răspuns al premierului fiind la Tulcea, parcă, care a spus că domnia sa nu trebuie să vină”, a replicat liderul PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`