Dosarul lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, va reîncepe la Tribunalul București, care va judecă împrejurările în care în seară zilei de 20 octombrie 2015 a decedat polițistul Bogdan Gigina, care a sfârșit căzând cu motocicletă într-o groapă aflată în carosabil, semnalizată în mod deficitar. Însă, potrivit luju.ro, reluarea procesului privind moartea polițistului Bogdan Gigina în accidentul rutier din 2015 nu mai poate duce la condamnarea fostului ministrului de Interne Gabriel Oprea având în vedere că la camera preliminară, judecătoarea ICCJ Aida Popa a decis definitiv că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă.
În dosarul fostului ministru mai sunt inculpați firma General MPM Impex SRL și administratorul acesteia, Petre Mazilu.
“În opinia noastră, DNA s-a folosit de tragicul deces al polițistului Bogdan Gigina, dar și de impactul emoțional creat, pentru a-l debarcă din funcție pe Gabriel Oprea, inculpandu-l pentru ucidere din culpă. O acuzație aberantă, în opinia noastră, având în vedere că fostul ministru de Interne nu se află la volan, ci pe bancheta din spate, motiv pentru care rămâne de neînțeles pentru ce a fost inculpat, cu atât mai mult cu cât generalul nici măcar nu s-a ocupat de desemnarea polițistului în coloana oficială, iar viteză de deplasare era de sub 60km/h, adică legală.
Există suspiciuneaa rezonabilă că acest dosar a fost forțat de DNA imediat după tragedia din 20 octombrie 2015 – când parchetul funcționa în periaoda de glorie a binomului DNA – SRI – pentru a se încerca debarcarea guvernului de atunci. Să nu uităm că deloc întâmplător, la 10 zile după tragedia polițistului Gigina, care a inflamat întreagă opinie publică, a avut loc o altă mare tragedie – cea de la Colectiv – care a determinat căderea guvernului Ponta, sub presiunea elementelor anarhiste scoase de sistem în stradă”, scrie luju.ro.
Potrivit publicației, judecătoarea ICCJ Aida Popa, care a soluționat dosarul în faza de camera preliminară, a arătat în Încheierea 348 din 18 iunie 2018 că“nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea dată deținea funcția de ministru al Afacerilor Interne, dar și calitatea de senator, demnități publice, și fapta de ucidere din culpă”.
Contrar celor reținute în rechizitoriul DNA, unde s-a susținut că fostul ministru Oprea ar fi dispus că din dispozitivul care-l însoțea atunci când se deplasa să facă parte și polițiști pe motocicletă, în încheierea Înaltei Curți se arată că, potrivit legii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Oprea, în calitate de ministru de Interne, nu se regăsesc și atribuțiile prin care acesta putea să decidă direct, de o manieră efectivă, componentă numerică și individuală a persoanelor, felul de alcătuire al dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului sau desemnarea nominală a lui Gigina.
Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin hotărâre definitivă (Încheierea nr. 348 din 8 iunie 2018), cu autoritate de lucru judecat, că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viață polițistul motociclist.
”În legătură cu dosarul privind accidentul rutier din octombrie 2015, facem următoarele precizări:
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin hotărâre definitivă (Încheierea nr. 348 din 8 iunie 2018), cu autoritate de lucru judecat, că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viață polițistul motociclist.
Potrivit rechizitoriului DNA, vicepremierul pentru securitate națională și ministrul de interne la acel moment, se întorcea, în seară zilei de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.30, de la o activitate pe linia securității naționale, care avusese loc la o unitate militară din Băneasa.
Tot în rechizitoriu, care este public, se arată foarte clar căviteză de deplasare a automobilului în care se află ministrul de interne, era sub 60 km/h, deci mai mică decât viteză maximă admisă legal. Din rechizitoriu reiese, de asemenea, că polițistul a fost atenționat de către colegii de dispozitiv în legătură cu existența gropii în carosabil, așa cum reiese și faptul că groapă respectivă nu era semnalizată potrivit prevederilor legale.
În urmă tragicului accident, polițistul motociclist a fost avansat post-mortem de către ministrul de interne, care a dispus că soția polițistului să fie angajată în Ministerul Afacerilor Interne și toate drepturile să fie acordate familiei.
Orice alte informații pot fi solicitate poliției rutiere, care a organizat deplasarea respectivă printr-un plan de măsuri”, se arată în comunicatul de presă.
Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” mai transmite că la Tribunal, cauza care se va judecă pe fond este accidentul rutier.
“După deschiderea dosarului accidentului de către DNA, domnul Gabriel Oprea a demisionat din funcția de senator, deși Senatul votase împotriva începerii urmăririi penale în cazul sau și s-a pus la dispoziția justiției.
Cauza care se va judecă la tribunal pe fond este accidentul rutier.
Decizia ICCJ din anul 2018 – cu autoritate de lucru judecat – este, desigur, în continuare valabilă: nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viață polițistul.
Toate informațiile din acest comunicat de presă se regăsesc în dosarul cauzei și considerăm că este corect că cititorii să cunoască realitatea”.