Populaţia Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milion de locuitori în 5 ani / Românii, cea mai numeroasă minoritate în peninsulă

Populaţia Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milion de locuitori în 5 ani / Românii, cea mai numeroasă minoritate în peninsulă
Foto: Pixabay

Populația Italiei s-a redus semnificativ în ultimii ani. Potrivit Institutului naţional de statistică (Istat) din pensinsulă, populța a scăzut în cinci ani cu peste 500.000 de locuitori. Raportul comunicat de instituție mai arată că grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în Italia îl formează românii.

Populația Italiei s-a redus cu peste o jumăatte de milion de cetățeni în ultimii cinci ani

Populaţia Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milion de locuitori într-un interval de cinci ani, anunță, luni, Institutul naţional de statistică (Istat).

În raport se arată că în intervalul decembrie 2018 – decembrie 2019 populația Italiei s-a redus cu aproape 190.000 de persoane.

„La 31 decembrie 2019, populaţia rezidentă în Italia era de 60.244.639 de persoane, cu aproape 189.000 mai puţin decât la începutul anului. Faţă de aceeaşi dată din 2014, ea s-a redus cu 551.000 persoane, confirmând menţinerea scăderii demografice care a caracterizat aceşti ultimi cinci ani”, scrie Istat.

Procentul noilor nașteri este în scădere continuă în pensinsulă. Istat scrie că a fost atins un nou record negativ, după cel din 2018. Concret, au fost înregistrate 420.170 de nașteri, cu circa 19.000 mai puţine în interval de un an.

Datele Institutului arată că numărul persoanelor decedate l-a depăşit cu 214.000 pe cel al nou-născuţilor în 2019.

Populația Italiei este îmbătrânită

Populaţia italiană este caracterizată de o îmbătrânire demografică accentuată”, iar sosirile de străini, care „vor încetini”, nu pot decât să „atenueze” scăderea demografică, menţionează Istat.

Despre populația îmbătrânită din pensinsulă s-a vorbit și în contextul epidemiei de Covid-19. Italia a avut un record de decese din cauza SARS-CoV-2. A fost una dintre cele mai afectate țări din lume, iar unii specialiști au pus dezastrul provocatd e virusul chinez în pensinsulă pe seama populației extrem de îmbătrânite.

De la începutul epidemiei de coornavirus, autoritățile de la Roma au raposrtat peste 243.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, potrivit worldometers.info.Dintre aceștia aproape 35.000 au decedat, iar 195.000 s-au vindecat.

Sunt trei căi principale prin care se poate prelua virusul:

– Prin stropii de salivăale unei persoane infectate care strănută sau tuşeşte fără mască şi care se împrăştie la o distanţă de 1-2 metri în jur. În acest caz virusul poate pătrunde prin ochi, nas sau gură,

– Transmiterea prin contact direct cum este cazul strângerii de mână cu o persoană infectată care anterior şi-a dus mâna din reflex la nas sau la ochi.

– Preluarea de pe o suprafaţă infestată.Virusul poate supravieţui de la câteva ore la peste 3-4 zile, funcţie de mediul în care aterizează după ce a fost expulzat prin strănut sau tuse. Pe haine sau hărtie virusul supravieţuieşte aproximativ o zi. Umiditatea atmosferică favorizează supravieţuireacoronavirusului pe diverse suprafeţe, putând trăi şi7 zile.

– Coronavirusul nu se transmite prin aer decât în cazul specific al aerosolilor, când mai multe persoane respiră aerul din aceeaşi încăpere în care se află o persoană infectată. (Cazul grupării religioase Shineheongi dinCoreea de Sud)

Odată cecoronavirusula pătruns în sistemul respirator apare febra, tusea, dificultăţile de respiraţie, oboseală pierderea apetitului, dureri musculare. Cu prioritate cei care au asemenea simptome ar trebui să îşi facă testul pentru COVID-19.

Românii sunt cei mai numeroși rezidenți străini în Italia

Grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în Italia îl formează românii, în număr de 1,208 milioane.

Pe locul doi se află albanezii – 441.000, urmați de marocani (432.000), chinezi (305.000) şi ucraineni (240.000).

Conform statisticilor, Italia găzduieşte pe teritoriul său cetăţeni de 194 de naţionalităţi, dintre care 50 cu cel puţin 10.000 de rezidenţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`