Vacanțe Grecia 2020. De miercuri românii trebuie să prezinte la graniță test negativ la COVID-19: De ce acte mai ai nevoie

Vacanțe Grecia 2020. De miercuri românii trebuie să prezinte la graniță test negativ la COVID-19: De ce acte mai ai nevoie
Foto: Facebook / Politia de frontiera

Grecia a anunțat că, începând de miercuri, 15 iulie, de la ora 6.00, toți cetățenii care vor intra în țară pe cale rutieră, pe la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas trebuie să prezinte un test molecular pentru infecția cu noul coronavirus, al cărui rezultat să fie negativ. Testul trebuie să fie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de momentul în care persoanele ajung la granița elenă, iar dacă aceste noi reguli nu sunt respectate, intrarea pe teritoriul Greciei nu va fi permisă.

Noi reguli pentru intrarea în Grecia: Turiștii trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus

Decizia luată de autoritățile de la Atena vine în contextul în care, în ultimele zile, zeci de turiști străini veniți să-și petreacă vacanța în Grecia au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Doar vineri au fost depistați 29 de turiști infectați cu coronavirus la punctul de trece al frontierei Kulata – Promachonas, cu toții venind din România sau Bulgaria, potrivit publicației eleneiefimerida.gr.

Singurele categorii exceptate de la prezentarea testului cu rezultat negativ sunt diplomații, medicii și lucrători în transporturi.

Românii care merg în Grecia trebuie să prezinte și formularului electronic, completat cu cel puțin 24 de ore înainte

De asemenea, începând din data de 9 iulie, persoanele care vor să intre în Grecia, indiferent că folosesc calea aeriană, terestră sau maritimă, trebuie să aibă asupra lor formularului electronic (Passenger Locator Form), completat cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.

”Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, recomandăm completarea formularului disponibil în limba engleză la adresahttps://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 ore anterior deplasării și obținerea în timp util a codului de confirmare a înregistrării care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Autoritățile din Grecia au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

”După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Măsura se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de31 august a.c.”, se mai arată în comunicatul citat.

În același timp, turiștilor li se recomandă să respecte în continuare toate măsurile de protecție sanitară, cum sunt purtatul măștii și spălatul frecvent pe mâini, și distanțare fizică.

De asemenea, pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu COVID-19, la intrarea pe teritoriul Greciei.

Noile restricții impuse de autoritățile elene provoacă îngrijorare în rândul românilor care vor să-și petreaca vacanțele în Grecia

În contextul noilor reguli impus de autoritățile din Grecia, mulți turiști români care și-au planificat o vacanță în această țară sunt îngrijorați acum de faptul că nu vor reuși să respecte limitele de timp stabilite pentru a putea intra pee teritoriul elen. Asta fie pentru că unii dintre ei ar trebui să ajungă în destinația de vacanță chiar la începutul săptămânii viitoare, atunci când intră în vigoare noile reguli, și nu mai au timpul necesar pentru a face testul pentruCOVID-19, fie pentru că în acest moment este destul de greu să obții un test valabil într-un interval de 72 de ore atunci când ai planificat un drum cu mașina până înGrecia. În multe cazuri, în România, rezultatul unui test pentru infecția cu noulcoronaviruspoate veni și în 24-48 de ore sau chiar mai mult, în funcție de laborator.

Între timp, însă, premierul Ludovic Orban a anunțat că va da dispoziții catoate centrele acreditate să facă, cu prioritate,teste COVID pentru cei care au sejururi planificate în Grecia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`