Premierul Ludovic Orban: Vă garantez că vom crește pensiile, dar vom anunța cu cât abia după finalizarea analizelor economice

Premierul Ludovic Orban: Vă garantez că vom crește pensiile, dar vom anunța cu cât abia după finalizarea analizelor economice
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a reiterat, vineri, că pensiile vor crește anul acesta, dar a subliniat că procentul cu care vor fi mărite va fi anunțat public abia după ce Guvernul va finaliza analizele economice specifice.

Premierul Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor

Potrivit Agerpres, Întrebat vineri, la finalul vizitei efectuate la şantierul Podului de peste Dunăre, despre creșterea punctului de pensie, prim-ministrul Ludovic Orban a răspuns: „Singurul lucru pe care pot să vi-l garantez este că vom creşte pensiile. Cu cât vom creşte pensiile, vom decide după ce avem toate analizele economice care să ne prezinte realitatea economică din România şi capacitatea de a creşte pensiile, astfel încât să asigurăm plata pensiilor tot timpul, nu să ne facem că vom creşte pensiile şi după aia să nu avem cu ce să plătim pensiile. Vom creşte pensiile, procentul cu care vom creşte pensiile îl vom face public după finalizarea analizelor”.

Ce spunea recent Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Despre creșterea pensiilor a vorbit și Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, care a explicat că, în forma adoptată de Parlament, ea nu avea prevăzută nicio sursă de finanțare.

„Creșterea pensiilor, așa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nicio sursă de finanțare. Guvernul socialist, anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă, aprobată în Guvern, prin care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să destabilizeze bugetul și propunea reeșalonarea creșterii. Toată lumea știa acest lucru. Nu are nicio legătură cu creșterea economică. Chiar dacă am fi avut creștere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă această creștere (a pensiilor – n.r.) pentru stabilitatea economică a Românei în următorii ani”, a declarat ministrul Florin Cîțu.

Demnitarul susține că „nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiții sau despre alte cheltuieli care sunt în buget. (…) Nu putem să scoatem din discuție faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Trebuie să avem alte priorități acum. De aceea venim și spunem «da, creștem pensiile», chiar dacă în toate discuțiile pe care le avem cu instituțiile internaționale, cu oameni raționali, toți îmi spun că este greu, este aproape imposibil să faci acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu își găsesc locuri de muncă, șomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ, și totuși facem acest efort. În același timp, creștem investițiile pentru că este pariul nostru că dacă vom crește aceste investiții, vom putea să plătim și pensii, și ajutoare sociale, și alte investiții, în viitor, pentru că economia o să crească”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`