Coronavirus România. Ce restricții ar putea intra în vigoare de săptămâna viitoare, dacă numărul infectărilor nu va scădea

Coronavirus România. Ce restricții ar putea intra în vigoare de săptămâna viitoare, dacă numărul infectărilor nu va scădea

România vine după cea mai neagră zi de la debutul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care bilanțul de miercuri a scos în lumină un record negativ în ceea ce privește cazurile noi de COVID-19, și anume 555 de îmbolnăviri depistate într-un interval de 24 de ore. Astfel, deși la nivel național se intrase pe un trend de relaxare a restricțiilor începând cu jumătatea lui mai, când starea de urgență era înlocuită de starea de alertă, există tot mai multe voci care se întreabă dacă nu cumva măsurile vor fi înăsprite. De altfel, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au explicat că deși autoritățile nu doresc acest lucru, noi restricții ar putea fi introduse pentru o mai bună prevenire și limitare a infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Record negativ de la debutul pandemiei de coronavirus în România: 555 de cazuri noi de COVID-19 raportate miercuri

Președintele Klaus Iohannis va susține, joi, ora 13, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă în care ar putea fi anunțate noi măsuri pentru gestionarea crizei COVID-19.

Declarația prezidențială vine în contextul în care, laprezentarea bilanțului de miercuri, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un maxim absolut de la debutul pandemiei de coronavirus la nivel de cazuri noi, cu 555 de îmbolnăviri depistate doar pe un interval de 24 de ore, ducând astfel bilanțul total la 30.175, la circa 796.000 de teste prelucrate.

Din numărul total de persoane infectate cu coronavirus la nivel național, 22.284 au fost externate, 1.817 au murit, iar alți 237 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Autoritățile ar putea anunța noi restricții, pe fondul numărului mare de infectări din România

Episodul a stârnit reacții ferme din partea principalilor actori ai puterii executive din România. Dacă președintele Klaus Iohannis, care a explicat că răspundereaeste partajată între autorități și cetățeni, a subliniat că ar putea fi reinstituită starea de urgență – deși a mărturisit că măsura nu este dorit – premierul Ludovic Orban a subliniat că „suntem într-un moment de cumpănă”.

„Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate virusul merge cu noi și la mare și la munte. Haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, să facem aceste lucruri simple pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă. Riscăm să ne îmbolnăvim, asta e mult mai grav decât starea de urgență sau de alertă. Cu toții ne dorim să reluăm viața normală. Cred că va mai dura până când ne putem relua viața normală. Dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze economia, să mergem la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme”, declara președintele Iohannis.

Starea de urgență, care era decretată în România la jumătatea lui martie și expira două luni mai târziu, a presupus nu numai restricții de mobilitate interurbană, dar chiar și intraurbană, cu cetățenii putând să iasă din case doar pentru motive specifice, pe care trebuiau să le declare pe proprie răspundere în prealabil. În plus, activitățile economice non-esențiale au fost paralizate.

„Transmit un mesaj de încredere, că Parlamentul va înțelege situația în care ne găsim și va adopta legea care să ne permită să dispunem în continuare de toate instrumentele, respectiv posibilitatea de instituire a carantinei, a izolării la domiciliu, posibilitatea tratării persoanelor infectate într-un mediu aflat sub controlul medicilor. Sunt lucruri fundamentale, de care avem nevoie pentru a rămâne eficienți în lupta împotriva pandemiei.Doar Guvernul, doar autoritățile singure nu pot să asigure stăvilirea epidemiei și revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor celorlalte instituții, de un comportament responsabil din partea tuturor liderilor politici, a reprezentanților acestora în instituții publice, în autorități ale administrației locale. Avem nevoie de o implicare serioasă și responsabilă a tuturor companiilor pentru că acestea sunt responsabile de respectarea regulilor de protecție sanitară care au fost instituite.Avem nevoie de fiecare cetățean român să fie alături de noi în această bătălie contra unei epidemii fără precedent, care pune în pericol societatea românească și poate pune în pericol pe oricare dintre cetățenii români.Ar fi păcat de tot efortul nostru, dacă acum, când suntem din nou în pericol, solidaritatea, respectul față de semeni, responsabilitatea față de societate și față de fiecare dintre cetățenii români nu revin în comportamentul comun”, declara premierul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`