Suntem dependenți de mâncarea nesănătoasă și adeseori nu știm cât de nocivă poate fi ea pentru organismul nostru. Iar dacă vrem să și slăbim, atunci trebuie să ținem cont de sfaturile specialiștilor.
Healthline a întocmit o listă de 20 de alimente nesănătoase pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm cu moderație.
1. Băuturile zaharoase
Zahărul este unul dintre cele mai rele ingrediente în dieta modernă. Totuși, unele produse zaharoase sunt mai grave decât altele, iar băuturile cu acest ingredient sunt cele mai periculoase.
Dacă bem băutura plină de calorii, creierul nu pare să o înregistreze ca mâncare. Așa că vom crește numărul de calorii. Când îl consumăm în cantități mari, zahărul poate conduce la rezistență la insulină, ceea ce este strâns legată cu ficatul gras non-alcoolic. În plus, poate provoca diabetul de tipul 2 sau problemele cardiace.
Unii oameni consumă băuturile zaharoase în cantități mari, ceea ce pot duce la kilograme în plus și chiar obezitate.
O alternativă ar fi să bem apă, apă minerală, cafea sau ceai. Dacă adăugăm o felie de lămâie sau apă minerală ar putea să dea savoare.
2. Marea majoritate a pizzelor
Pizza este una dintre cele mai populare mâncăruri de tip junk food. Cele mai multe sunt făcute cu ingrediente nesănătoase, printre care făina albă rafinată și carnea procesată. Pizza este de asemenea foarte bogată în calorii.
Alternativă: Unele restaurante oferă ingrediente sănătoase. Pizzele făcute în casă pot fi la fel de sănătoase, dacă alegeți ingrediente nutritive.
3. Pâinea albă
Pâinea comercializată este în cea mai mare parte nesănătoasă, dacă este mâncată în cantități mari, pentru că este făcută din făină albă rafinată, ceea ce e foarte scăzută în fibre și nutrienți esențiali și ar putea conduce la creșterea nivelului de zahăr în sânge.
Alternativă: Pâinea din cereale integrale este o variantă sănătoasă la pâinea albă. Dacă aveți probleme cu glutenul sau carbohidrații, atunci pâine fără gluten și slabă în calorii.
4. Marea majoritate a sucurilor de fructe
Sucul de fructe este adesea dat ca fiind sănătos. Conține antioxidanți și vitamina C, dar are și cantități mari de zahăr lichid. De fapt conține la fel de mult zahăr ca băuturile carbogazoase și uneori chiar mai mult.
Alternativă: Unele sucuri de fructe au beneficii foarte sănătoase în ciuda conținutului de zahăr, așa cum sunt cele din rodie și afine. Dar nu trebuie consumate zilnic.
5. Cereale îndulcite
Cerealele de la micul dejun sunt semințe de cereale procesate, din grâu, ovăz, orez și porumb. Sunt foarte populare printre copii și adeseori sunt consumate cu lapte. De obicei sunt bogate în conținutul de zahăr. De obicei unele sunt atât de dulci că pot fi comparate cu bomboanele.
Alternativă: Alegeți cereale care sunt bogate în fibre și cu conținut redus de zahăr. Și mai bine, faceți-vă propriul vostru terci de ovăz.
6. Mâncarea prăjită, de grătar sau coaptă
Sunt cele mai nesănătoase moduri de a găti. Mâncarea preparată în aceste moduri este foarte bogată în calorii. Unele dintre ele pot avea componente chimicale când este gătită la temperatură ridicată. Multe chimicale apărute de la gătitul la temperaturi mari pot fi legate cu riscul ridicat de cancer sau probleme cardiace.
Alternativă: Pentru a vă îmbunătăți sănătatea, alegeți metodele de gătit moderat și sănătoase ca fiertul, gătitul înăbușit sau la abur.
7. Produsele de patiserie, prăjiturile și biscuiții
Marea majoritate a acestor produse sunt nesănătoase dacă sunt mâncate în exces. Versiunile ambalate sunt făcute din zahăr rafinat, făină albă rafinată și adaos de grăsimi. Cu alte cuvinte ar putea avea un risc ridicat de grăsimi.
Aceste bunătăți ar putea fi gustoase, dar nu conțin nutrienți esențiali și sunt bogate în calorii.
Alternativă: Dacă nu puteți sta departe de desert, alegeți iaurturile grecești, fructe proaspete sau ciocolată neagră.
8. Cartofi prăjiți sau chipsurile din cartofi
Toți cartofii sunt sănătoși. Totuși, dacă sunt consumați precum cartofi prăjiți sau chipsuri nu mai sunt. Aceste alimente sunt bogate în calorii și poți consuma ușor cantități uriașe. Mai multe studii arată că te poți îngrășa foarte mult.
Aceste alimente pot conține cantități mari de acrilamide, care sunt substanțe carcinogenice, ce se formează când cartoful este prăjit sau gătit.
Alternativă: Cartofii sunt buni dacă sunt fierți și nu prăjiți. Dacă simțiți nevoia să mâncați ceva de cronțănit încercați morcovii baby sau nuci.
9. Junk-foodul fără gluten
O treime dintre populația SUA încearcă să evite glutenul. Totuși, oamenii înlocuiesc adesea mâncarea sănătoasă și care conține gluten, cu cea procesată de tip junk food fără gluten.
Aceste produse fără gluten pot crește nivelul de zahăr în sânge și sunt sărace în nutrienții esențiali.
Alternativă: Alegeți produsele naturale fără gluten, neprocesate.
10. Nectarul de agave
Nectarul de agave este foarte dulce deși este marcat ca sănătos. Totuși, este puternic rafinat și bogat în fructoză. Cantități mari de fructoză din dulcele adăugat poate fi un dezastru pentru sănătate. De fapt nectarul din agave este mai bogat în fructoză decât oricare alt dulce.
Alternativă: Ștevia și eritriolul sunt mult mai sănătoase, naturale și alternative la categoria fără calorii.
11. Iaurturile slabe în grăsimi
Iaurtul poate fi foarte sănătos. Totuși, cele pe care le găsim în magazine sunt proaste. Pot fi scăzute în grăsimi, dar cu mult zahăr pentru a compensa gustul care provine din grăsimi. Marea majoritate a iaurturilor au grăsimi naturale sănătoase, care sunt înlocuite cu ingrediente nesănătoase.
Multe iaurturi nu au bacteria probiotică cum s-ar crede. Sunt adesea pasteurizate, ceea ce ucid acea bacterie.
Alternativă: Alegeți iaurturile obișnuite, care conțin culturi active de probiotice.
12. Junk-food-ul slab în carbohidrați
Dietele slabe în carbohidrați sunt foarte populare, în timp ce poți mânca multe mâncăruri de acest tip în dietă, fiți atenți la produsele procesate scăzute în carbohidrați care le pot înocui. Acestea includ bomboane și înlocuitor de carne. Aceste mâncăruri pot fi foarte procesate, la pachet cu aditivi.
Alternativă: Dacă ești la o dietă scăzută în carbohidrați, alegeți mâncarea naturală, care poate include ouă, fructe de mare și legumele cu frunze.
13. Înghețata
Poate fi delicioasă, dar cu mult zahăr. Acest produs lactat este bogat și în calorii. Dacă îl mănânci ca desert, îl duci peste aportul natural de calorii.
Alternativă: Este posibil să optezi pentru brandurile sănătoase sau faceți-vă propria înghețată folosind fructe proaspete sau mai puțin zahăr.
14. Batoanele de ciocolată
Sunt extrem de nesănătoase. Sunt bogate în zahăr, făină albă rafinată și grăsimi procesate, care sunt foarte scăzute în nutrienți esențiali. În plus, vă lasă flămânzi pentru modul cum corpul dumneavoastră metabolizează aceste bombe de zahăr.
Alternativă: Mâncați fructe sau o bucată de ciocolată neagră în locul lor.
15. Carnea procesată
Deși carnea neprocesată poate fi sănătoasă și nutritivă, același lucru nu se întâmplă cu cea procesată. Studiile arată că oamenii care mănâncă carne procesată au un risc mai mare de a face diverse boli precum cancer de colon, diabet de tipul 2 sau probleme cardiace.
Alternativă: Dacă vreți să mâncați șuncă, cârnați sau salam, încercați să le cumpărați de la un bucătar local, care nu adaugă multe ingrediente nesănătoase.
16. Brânza procesată
Brânza este sănătoasă consumată cu moderație. Are nutrienți și o singură bucată este la fel de nutritivă precum un pahar de lapte. Totuși, produsele din brânză procesate nu au nimic de-a face cu brânza normală. Citiți eticheta ca să vă asigurați că brânza voastră conține lactate și doar câteva ingrediente artificiale.
Alternativă: Mâncați brânză normală. Tipurile sănătoase sunt feta, mozzarella și brânza de vacă. Multe brânzeturi vegane sunt o alternativă sănătoasă.
17. Marea majoritate a produselor fast-food
Cele mai multe dintre lanțurile de restaurante de tip fast-food servesc junk food. Ofertele lor sunt sărace în nutrienți. În ciuda prețurilor reduse pot contribui la creșterea problemelor de sănătate. Aveți grijă și la prăjeli.
Alternativă: Datorită presiunii, multe restaurante au început să ofere o alternativă sănătoasă.
18. Cafelele cu multe calorii
Cafeaua conține antioxidanți și are multe beneficii. De remarcat, băutorii de cafea au un risc scăzut de a face diabet de tip 2 și Parkinson. În același timp, cafelele cu frișcă, sirop, aditivi și zahăr sunt o problemă pentru sănătate. Sunt la fel de nocive ca orice altă băutură dulce.
Alternativă: Beți cafea simplă. Puteți adăuga cantități mici de smântână sau lapte.
19. Orice produs cu adaos de zahăr și cereale rafinate
Este important să evitați sau să limitați mâncare care conține zahăr, cereale rafinate și grăsimi artificiale. Acestea sunt printre cele mai nesănătoase, dar comune ingrediente din dieta modernă. Acestea apar și în așa-zisele mâncăruri sănătoase.
Alternativă: Alegeți produsele bogate în nutrienți, cereale întregi și fructe proaspete.
20. Cea mai mare parte a mâncărurilor procesate
Modul cel mai simplu de a mânca sănătos și de a slăbi este de a evita mâncărurile procesate pe cât posibil. Și cele bune vin la pachet cu exces de sare sau zahăr.
Alternativă: Când faceți cumpărături citiți etichetele. Încercați să alegeți mai multe legume și produsele naturale pentru a evita să aveți probleme de sănătate din cauza alimentelor nesănătoase.