Autoritățile dintro regiune din Extremul Orient rus au început să testeze marmotele pentru infectarea cu ciuma bubonică, după ce mai multe cazuri de contaminare au fost depistate în China și Mongolia, informează The Moscow Times.
Rospotrebnadzor, autoritatea de protecție a consumatorilor, a anunțat că nu există un risc ca boala să se extindă și pe teritoriul Rusiei, având în vedere restricțiile impuse ăn contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, autoritățile din regiuneasiberiană Buriatia, aflată aproape de granița cu Mongolia, au început să testeze rozătoarele, ca măsură de precauție. Iar primele rezultatele ale testelor au fost negative, potrivit reprezentanților filialei regionale a Rospotrebnadzor.
De altfel, în contextul apariției cazurilor de ciumă bubonică în țările vecine, Rusia a interzis vânătoarea de marmote pe teritoriul său, iar oficialii din domeniul sănătății au făcut apel la locuitorii din regiunile Tuva și Altai să nu consume carnea acestui animal care contribuie la răspândirea maladiei.
Oficialii ruși au trimis patrule în regiunile de graniță cu China și Mongolia pentru a se asigura că interdicția este respectată.
Cel puțin patru cazuri de ciumă bubonică, depistate recent în Mongolia, sunt legate de consumul de carne de marmotă.
Nu doarRusiaa interzis vânătoarea și consumul cărnii de marmotă, ci și China. Aceasta din urmă le-a cerut cetățenilor să raporteze orice caz suspect, precum și să anunțe autoritățile dacă descoperă marmote bolnave sau moarte.
Ciumabubonică este o boală extrem de contagioasă și în multe cazuri fatală. Maladia este răspândită mai ales de rozătoare. Ciuma bubonică fi tratată cu antibiotice, iar în ultimii ani focarele au devenit tot mai rare. Cu toate acestea, boala nu a fost eradicată. Spre exemplu, în timpul unui focar izbucnit în 2017, autoritățile din Madagascar diagnosticau cu ciumă bubonică peste 300 de persoane.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susțin însă că noul focar de ciumă bubonică dinChinaeste „bine gestionat” și nu reprezintă un mare risc.
„Monitorizăm focarele dinChina, le urmărim îndeaproape și în parteneriat cu autoritățile chineze și cele mongole. În acest moment, nu o… vedem drept un mare risc, dar urmărim situația, monitorizând-o cu mare atenție”, a afirmat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt aOMS, într-o conferință de presă desfășurată la Geneva.
Îngrijorările privind apariția focarelor de ciumă bubonică vin în contextul în care, de mai bine de o jumătate întreaga omenire se confruntă cu pandemia de coronavirus.
OMS, instituție ce ar fi trebuit să aibă un rol central în gestionarea pandemiei de coronavirus la nivel global, se află în conflict cu administrația americană, care a catalogat instituția drept o „marionetă a Chinei” și despre care susține că a promovat dezinformarea elaborată de regimul comunist de la Beijing. Astfel,președintele american a retras Statele Unite din OMS