Spitalul Municipal Oradea a fost ținta unui atac cibernetic: Baza de date, blocată

Spitalul Municipal Oradea a fost ținta unui atac cibernetic: Baza de date, blocată

Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea a fost ținta unui atac cibernetic de tip ransomware, sâmbătă, întreaga bază de date fiind blocată.

Baza de date a Spitalul Municipal Oradea a fost blocată în urma unui atac cibernetic

În urma atacului cibernetic de la Spitalul Municipal Oradea a fost criptată și blocată întreaga bază de date. Mai precis, toate informațiile și fișierele existente în serverele unității sanitare au fost blocate.

Toată baza de date personale din spital, cu informații pacienți, cadre, achiziții, a dispărut. Cu toate acestea, spitalul avea un sistem back-up, prin care s-a reconstituit baza de date afectată, scrie bihon.ro. În ajutorul IT-iștilor de la spital au sărit informaticienii de la Primărie, Spitalul Județean și colaboratori.

În caz, de sâmbătă și până în prezent, nu mai e voie să se acceseze calculatoarele în spital. Se completează doar cu scris de mână toată documentația, fișe de internări sau externări, tratamente etc.

Managerul Spitalului Curteanu, Maria Silaghi, a declarat că, spre deosebire de alte dăți, acum nu sunt atât de mulți internați în unitate, deci volumul de muncă la scris pe foi e mai mic.

Managerul a mai adăugat că se așteaptă încă un echipament pentru a se remedia complet problema și că se lucrează la instituirea de adrese de mail la toate secțiile.

“S-au făcut eforturi imediate și susținute pentru recuperarea datelor criptate, astfel încât activitatea medicală să nu fie perturbată”, a menționat Maria Silaghi.

Plângere la DIICOT în cazul atacului cibernetic de la Spitalul Municipal Oradea

Sâmbătă, în ziua în care a avut loc atacul cibernetic, au fost sesizate toate instituțiile competente cu privire la acest incident, precum și instituțiile în relația cu care acest incident ar fi putut avea repercursiuni directe, a transmis managerul Silaghi, care a mai informat că luni, 6 iulie, a făcut și plângere la DIICOT Oradea și la toate instituțiile abilitate inclusiv în cibernetică.

„Mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat și ne-au sprijinit, toată baza de date a Spitalului Municipal fiind în prezent reconstruită”, a declarat Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`