Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari (Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 12.535 de dolari). Clasamentul se raportează la anul 2019.

Banca Mondială grupează economiile lumii în patru categorii de venituri – țări cu venituri mici, mijlocii inferioare, mijlocii superioare și cu venituri mari. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe VNB pe cap de locuitor în dolari â (folosind cursurile de schimb ale metodei Atlas) din anul precedent (adică 2019 în acest caz).

Cum se schimbă clasamantul

Potrivit instituției, clasamentul se schimbă din două motive:

în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor

pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație

Anul acesta zece țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Banca Mondială precizează că în clasificarea publicată nu este reflectat impactul COVID-19 (fiind vorba de anul 2019). Precizăm că Venitul Național Brut exclude investițiile străine.

Care sunt țările care au avansat la o categorie superioară

Țările care au avansat la o categorie superioară sunt Benin, Indonezia, Mauritius, Nauru, Nepal, România și Tanzania. Totodată, au fost plasate într-o categorie inferioară Algeria, Sri Lanka și Sudan.

În fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor. Revizuirile la metodele și datele conturilor naționale pot influența, de asemenea, VNB pe cap de locuitor. Datele actualizate privind datele VNB pe cap de locuitor pentru 2019 pot fi accesate aici.

Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație. Se utilizează deflatorul Special Drawing Rights (SDR), care este o medie ponderată a deflatoarelor PIB din China, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite și Zona Euro. În acest an, pragurile s-au majorat în conformitate cu această măsură a inflației. Noile praguri (care trebuie comparate cu VNB pe cap de locuitor în USD curent, metoda Atlas) sunt următoarele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:46 - Orban: Votul la prezidențiale a fost un vot împotriva Sistemului / Georgescu nu are nicio legătură cu democrația, au câștigat mesajele care incită la ură / Rusia înseamnă sărăcie, autocrație, lipsă de respect față de viața omului (VIDEO)
11:42 - Cristina Prună, după primul tur al prezidențialelor: E nevoie de o guvernare de dreapta, în jurul USR (VIDEO)
11:39 - Lucian Romașcanu: „Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri”
11:35 - Moldovenii cu cetățenie română au votat cu Elena Lasconi. Călin Georgescu nu a primit niciun vot peste Prut
11:19 - Gigi Becali avea informații despre Călin Georgescu de o lună de zile: „A venit o dată la mine la palat, dar nu-l știam mai bine”
11:15 - Cristian Bușoi: Probabil că se va reuni biroul politic național și în mod colegial, ca o echipă, vom lua o decizie. PNL trebuie să meargă înainte și va fi bine (VIDEO)
11:07 - Elena Lasconi (USR): Tuturor celor care mi-aţi acordat votul, vă mulţumesc pentru mobilizare şi încredere. Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
11:01 - Rezultate prezidențiale 2024. Călin Georgescu pe primul loc în 13 județe și diaspora
10:51 - Reprezentant al românilor din diaspora, despre rezultatul alegerilor: Total neașteptat. A fost o invazie de clipuri video cu Călin Georgescu (VIDEO)
10:51 - Igor Dodon a salutat mobilizarea voturilor pentru Călin Georgescu: „La fel se întâmplă și în Republica Moldova”