MAE: Zeci de români din Austria, diagnosticați cu Covid-19

MAE: Zeci de români din Austria, diagnosticați cu Covid-19

Ministerul Afacerilor Externe anunță, marți, că zeci de români plecați la muncă în Austria sunt infectați cu noul coronavirus. Niciuna dintre aceste persoane nu a fost internată, toate fiind asimptomatice. De altfel, niciun român diagnosticat cu Covid-19 în Asutria nua cerut să fie repatriat.

Zeci de români din Austria, diagnosticați cu Covid-19

Autoritățile române s-au seseizat atunci când în presă au apărut informații despre un focar de Covid-19 în orașul asutriac Linz. Astfel, Ambasada României la Viena a luat legătura cu autoritățile locale, care au menționat că 99 cetățeni români au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu COVID-19.

Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată și nici nu au fost primite solicitări de asistență consulară de către misiunea diplomatică, spun diplomații români.

„Ambasada României la Viena continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Primul tren cu muncitori români a plecat spre Austria în luna mai

Încă de la începutul lunii mai, în plină epidemie de Covid-19, zeci de români au început să plece la muncă înAustriacu trenurile speciale trimise de la Viena. Primii 74 de îngrijitori din 18 județe ale țării au plecat deja spre capitala austriacă în data de 11 mai.

Ulterior, și alți muncitori români au plecat spre Austria.

Cursele erau săptămânale, cu plecare din Timișoara.

Mai mult, autoritățile austriece au cerut crearea unui coridor fevorviar pentru trasportul muncitorilor.

Austria: 535 de lucrători români din domeniul forestier au fost răniți sau au murit în accidente de muncă

Sute de români care lucrează înAustria, în domeniul forestier, au suferit accidente de muncă în ultimii cinci ani, unele dintre ele fiind chiar mortale, potrivit jurnaliștilor de laLibertatea. Iar mulți dintre cei care au scăpat cu viață din aceste accidente au suferit dizabilități grave. Între anii 2015 și 2019, nu mai puțin de 535 de români s-au aflat în astfel de situații, iar familiile unora dintre ei se judecă și acum cu angajatorii dinAustria.

Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș sau Brașov sunt județe din România de unde, în ultimii ani, au plecat cei mai mulți bărbați la muncă în pădurile dinAustria. Potrivit datelor publicate de sursa citată, în 2019, în domeniul silviculturii și exploatărilor forestiere din această țară lucrau 7.766 de muncitori austrieci, români sau sloveni. Și tot anul trecut au avut loc cele mai multe accidente de muncă, 710, cărora le-au căzut victime 125 de români.

În documentele oficiale, cauza multora dintre accidentele suferite de români estemanipularea greșită a utilajelor

Pe de altă parte, potrivit datelor de la Inspecția Muncii, în perioada 2015-2019, au suferit accidente de muncă 400 de angajați români din domeniul forestier din țara noastră, un număr mult mai mic față de bilanțul accidentelor dinAustria. În același timp, rata accidentelor mortale înregistrate în țara noastră este mai mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`