Dr. Virgil Musta: Foarte multă lume nu mai e dispusă să respecte regulile de siguranță sanitară, ceea ce e un mare risc pentru extinderea pandemiei de coronavirus (VIDEO)

Dr. Virgil Musta: Foarte multă lume nu mai e dispusă să respecte regulile de siguranță sanitară, ceea ce e un mare risc pentru extinderea pandemiei de coronavirus (VIDEO)
sursa foto: Facebook

Dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara consideră că foarte multă lume „nu mai este dispusă să respecte regulile” de siguranță sanitară, „ceea ce este un mare risc pentru extinderea pandemiei” de coronavirus. În cadrul Știrilor B1 TV, medicul a vorbit despre boala COVID-19 și riscuri de contaminare, dar și despre carantinare și situația pacienților simptomatici și asimptomatici.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dr. Virgil Musta, despre pandemia de coronavirus și regulile de siguranță sanitară

„Vedeți, permanent apar noutăți legate atât de modul de transmitere, cât și de patogenia, de evoluția bolii. Lucruri interesante și multe dintre ele care sunt practice pentru noi, clinicienii. Chiar și noi am observat că virusul prezintă elemente uneori noi. Ne punem problema dacă apar mutații genetice sau n-au fost analizate suficient de bine de la început, însă în ce privește transmiterea, se știa de existența acestei transmiteri aeriene, chiar și prin particule mici, nu numai prin particulele mari – de fapt, aceasta spun cercetătorii. Este și motivul pentru care, vedeți, contagiozitatea lui este atât de mare și un număr atât de mare de lume s-a îmbolnăvit”, a declarat Virgil Musta.

Întrebat de ce, spre exemplu, instituții de genul Organizației Mondiale a Sănătății fac uneori recomandări care par să le contrazică pe cele anterioare, el a răspuns: „Eu cred că este o interpretare diferită a diferitelor analize. Problema se pune de nivelul de contaminare și de contagiozitate. Teoretic, există riscul de contaminare și la un număr mai mic de particule, dar în realitate contaminarea reală este la un număr mai mare de particule și depinde și de organism, de imunitatea organismului”.

„Eu cred că ne vom aștepta la un număr mai mare de îmbolnăviri și asta datorită mentalității noastre și a modului de acțiune în ultimul timp. Noi am avut o perioadă în care foarte bine s-au respectat regulile. Regulile erau dificile, dar lumea le-a înțeles și le-a respectat. În momentul de față se pare că foarte multă lume nu mai este dispusă să respecte regulile, ceea ce este un mare risc pentru extinderea pandemiei”, a mai adăugat dr. Virgil Musta.

Ce a spus medicul despre carantinarea și internarea bolnavilor de COVID-19

Dr. Virgil Musta a vorbit și despre situația eventualilor bolnavi de COVID-19, fie ei asimptomatici sau simptomatici, care s-ar putea plimba liberi pe străzi, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că internarea și carantinarea emise doar prin ordin de ministru sunt neconstituționale. Reamintim că, între timp, Guvernul Orban a aprobat un proiect de lege pentru a pune în acord aceste prevederi.

„Într-adevăr, aici este o problemă, pentru că acești pacienți pot transmite virusul. Ei pot fi intens contagioși și într-o apropiere de altcineva pot transmite acest virus, cu atât mai mult cu cât nu se mai respectă cele trei reguli de aur de prevenție. Eu cred că responsabilitatea este a fiecăruia. Pe de o parte, a celor care știu că sunt bolnavi, ca să nu frecventeze colectivitățile și să stea în izolare. Pe de altă parte, este și responsabilitatea noastră, să prevenim ca să nu ne îmbolnăvim”, a mai adăugat doctorul de la Timișoara.

Întrebat dacă în aceste condiții recomandă ca masca de protecție să fie purtată și în spații deschise, el a explicat: „Nu, doar în situația în care este aglomerație și avem contact apropiat cu alte persoane sau stăm de vorbă cu o altă persoană pe care nu o cunoaștem dacă este sau nu este contaminată”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`