Radu Banciu: Infecția cu coronavirus nu e sezonieră și nu e definitivă. Cu cât e mai ușoară boala, cu atât organismul rămâne mai vulnerabil (VIDEO)

Radu Banciu: Infecția cu coronavirus nu e sezonieră și nu e definitivă. Cu cât e mai ușoară boala, cu atât organismul rămâne mai vulnerabil (VIDEO)

Radu Banciu a atras atenția, în ediția de marți seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, că organismul uman rămâne cu atât mai vulnerabil în fața unei noi îmbolnăviri cu COVID-19, cu cât forma primei infectări cu coronavirus este mai ușoară.

Radu Banciu, despre infecția cu coronavirus și reziliența organismului în fața unei noi îmbolnăviri

„Marea dramă este că nu știm cum va reacționa organismul în timp, după o infecție severă. Atenție, mai mult decât atât, această infecție nu este sezonieră și nu este definitivă. A te îmbolnăvi astăzi – cum suntem noi acum când tușim, am stat la pat tot weekendul acesta, bănuim că de la aerul condiționat care ne paște peste tot – nu înseamnă că peste două săptămâni nu o iei din nou sau peste trei luni nu o iei a treia oară. Am mai auzit discutându-se în alte părți despre asta. Cu cât este mai ușoară boala, cu atât organismul rămâne practic mai vulnerabil. De ce? Pentru că dacă a atras o dată virusul și nu a reușit să îl zădărnicească – el a ieșit repede, că probabil era destul de grăbit sau nu a înțeles mare lucru din organismul acela – ești foarte vulnerabil să mai faci boala într-un timp destul de scurt. Deci, nu trebuie să te bucuri că ai scăpat, că la tine a fost o formă ușoară. Înseamnă că ești susceptibil să faci această boală”, a declarat Radu Banciu, în direct pe B1 TV.

Jurnalistul susține că „a doua sau a treia oară nu va mai fi așa de ușor, pentru că tu nu ai dezvoltat anticorpi. N-ai niciun fel de rezistență. Iată, că nu se predă acest virus nici în fața situației de astăzi, adică temperaturi la soare, în Capitala României, de peste 50 de grade, înregistrată în aceste zile. Bucureștiul era pe locul 2 de pe planetă la un moment dat, în miezul zilei, după Singapore, la temperatură. Vă dați seama ce era? Mi s-a părut și mie ciudat că nu era Dubaiul, vă spun sincer, dar în rest să știți că nici în Africa nu mai e atât de cald. S-au schimbat vremurile și pe acolo”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Autoritățile, îngrijorate de situația din România

Deși luni autoritățile au anunțat doar 250 de cazuri noi de COVID-19, episodul venea după mai multe zile la rând în care indicatorul s-a învârit în jurul pragului de 300, chiar 400. Întrebat la Digi 24 dacăare vreun regret privind situaţia pandemiei în România, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a răspuns: „Nu neapărat părere de rău, o dezamăgire poate, o parte a populaţiei pe care nu o vedeam în martie, aprilie, atât de vitează ca acum. Ţinem minte toți acea linişte de pe străzile noastre din martie, aprilie, acel moment și acea liniște, acea colaborare, acea răbdare, a făcut ca noi pana acum câteva săptămâni să ave 0,6-0,7 ca (rata de) transmitere, să ajungem la o liniște și la niște măsuri de relaxare. Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie, trebuie să fie un semnal pentru toată lumea. Noi l-am dat”.

De altfel, situația din țară l-a determinat și pe premierul Ludovic Orban să afirme, vineri, că ar fi gata să prelungească starea de alertă dacă decizia ar trebui luată acum. Totuși, el a explicat că până la jumătatea lunii curente mai sunt multe zile și rămâne de văzut cum va evolua epidemia.

„După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia cu privire la prelungirea stării de alertă pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia. Rămân totuşi încrezător, optimist, fac din nou apel la oameni să nu asculte glasurile de sirenă ale celor care le spun să nu respecte regulile, care îi instigă efectiv să nu se ferească de acest pericol care există. În măsura în care un număr mare de oameni vor respecta regulile, riscul de infectare se va reduce şi numărul de cazuri se va reduce”, a declarat Ludovic Orban, într-un inteviu pentru Digi 24, potrivitAgerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`