Afacerile clanului Cămătarilor atinge noi culmi. Aceștia au intermediat pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town, în plină pandemie de Covid-19, dezvăluie Rise Project.
Rise Project relatează că, în starea de urgență, în București au apărut mai multe rețele de furnizori de măști de protecție, care și-au împărțit o piață care nu făcea față cererii.
RISE a identificat măștile de contrabandă în achiziții publice, la instituții precum poliția locală sau Protocolul de Stat.
Negocierile incognito s-au purtat pe aplicații electronice, în benzinării, într-o vilă din Sectorul 2 al Capitalei sau în fața unei florării din zona Pieței Obor.
Reporterii de investigații povestesc cum au negociat cu o serie de intermediari din această piață invadată de personaje exotice sau chiar având legături cu lumea interlopă: s-au întâlnit cu ginerele lui Sile Cămătaru, cu o contabilă asociată cu personaje din lumea mondenă, cu un personaj conectat în lumea sportului moto, cu soția româncă a unui om de afaceri chinez și alții.
Mai mult, au și văzut un astfel de depozit într-o vilă somptuoasă a unui om de afaceri chinez.
„Holul vilei e sufocat de cutii pline cu măști de protecție. Înăuntru mai are doar 300.000 de bucăți, zice femeia, în timp ce mai deschide o cameră de la parter burdușită cu marfă. Câteva milioane ar fi depozitate altundeva.
Pășim într-un living spațios, multifuncțional, cu marmură pe jos. Gazda ne arată o canapea și se pune la birou. (…) Doamna Gabi deschide o cutie mare adusă din hol și scoate obiectul muncii, un pachet cu măști. Sunt absolut conforme, garantează solemn.
Ne prezintă însă un model de cutie pe care scrie doar “Face Mask”. Ambalajul nu are tipărit niciun element de trasabilitate al produsului, în ciuda reglementărilor. Lipsesc numele producătorului, al companiei importatoare, numărul lotului, data de fabricație a măștilor. Iar în interiorul cutiei, într-o pungă de plastic, se află îngrămădite 50 de măști albastre”, transmit reporterii de investigații.
Ulterior, jurnaliștii au aflat de la autorități că certificatele de conformitate pentru măștile respective nu erau reale, însă la testele pe care Rise Project le-a efectuat într-un laborator al Armatei au avut rezultate mai bune decât măștilecumpărate de Guvern, prin Unifarm.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, în luna mai, aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție și a descoperit că 90% dintre măști nu respectă prevederile legale în vigoare, potrivit Profit.ro.
Totul, în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare.
Amintim că purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă de la mijlocul lunii mai, când România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă. Măsura este menită să limiteze răspândirea coronavirusului, în condițiile în care s-a început repornirea economiei.