Cod galben de caniculă în Capitală și în 14 județe. Ploi torențiale, vijelii sau chiar grindină sunt așteptate în alte zone din țară (VIDEO)

Cod galben de caniculă în Capitală și în 14 județe. Ploi torențiale, vijelii sau chiar grindină sunt așteptate în alte zone din țară (VIDEO)
foto: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de tip cod galben, ce sunt valabile în jumătate de țară. Practic, dacă o parte a României este sub cod galben de caniculă, în alte zone este de așteptat să existe episoade de poli torențiale, vijelii sau, și mai mult decât atât, chiar grindină, potrivit B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cod galben de caniculă în Capitală și în 14 județe. Ploi torențiale, vijelii sau chiar grindină sunt așteptate în alte zone din țară

Cea mai mare parte a țării se va confrunta cu instabilitate atmosferică și caniculă, avertizează meteorologii. ANM a emis o serie de avertizări de tip cod galben de disconfort termic, respectiv de instabilitate atmosferică accentuată, ce vizează mai multe zone din România. Dacă în sudul țării vor fi înregistrate temperaturi ce pot urca până la 37 de grade Celsius, în zone din Ardeal, Oltenia, Banat, Muntenia și Dobrogea va fi cod galben e ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice.

Alina Șerban, meteorolog de serviciu, a comentat, luni, în direct pe B1 TV, situația din țară în ceea ce privește vremea de astăzi și din zilele următoare.

„Vorbim de vreme caniculară și disconfort termic accentuat în partea de sud-est a țării și în extremitatea sudică, acolo unde așteptăm temperaturi maxime de 34, 35, chiar 36 de grade. În regiunile sud-vestice, centrale și sud-estice se vor semnala descărcări electrice, averse ce pot căpăta caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar căderi de grindină”, a explicat Alina Șerban.

Fenomene meteo extreme și în zilele următoare

Ea a subliniat că nici în zilele următoare nu vom fi feriți de fenomene meteorologice extreme. Sunt așteptate ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor fi considerabile.

„În zilele următoare, această masă de aer rece se va resimți în toată țara, mai exact miercuri, pentru că temperaturile maxime vor fi cuprinse în mare parte între 20, 22, până la cel mult 28, 30 de grade. Apoi sunt semnale că se va încălzi din nou spre weekend, este posibil să atingem din nou valori de caniculă”, a punctat Alina Șerban, meteorolog de serviciu.

Vestea vine în contextul în care,potrivit anunțului făcut luni de meteorologi, până la ora 17:00, în judeţele Gorj (la peste 1.800 de metri şi în localităţile Bumbeşti-Jiu, Novaci, Crasna, Baia de Fier, Polovragi, Stăneşti, Muşeteşti şi Schela), Vâlcea (zona de munte) şi Argeş (zona montană) se vor semnala, local, averse ce vor cumula 35 – 50 l/mp, frecvente descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni. ANM a explicat căavertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”