Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre, a fost condamnat luni definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de trafic de influență, scrieInfo Sud-Est. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanța.

Sorin Strutinsky, 10 ani și 8 luni de închisoare

În primă instanță, în acest dosar, omul de afaceri constanțean fusese condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul ”Polaris”, alături de Radu Mazăre.

Strutinsky este un apropiat al fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În dosarul în care a fost condamnat definitiv la închisoare, Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

„Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky ar fi promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă”, scrie sursa citată.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Dezvăluiri ‘Dosar de politician’ despre Sorin Strutinsky

În anul 2016, jurnalistul Silviu Mănăstire dezvăluia, în cadrul emisiunii Dosar de politician de pe B1 TV, că timp de 14 ani trei oameni de afaceri: Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky au controlat cu o mana de fier, politica si afacerile judetului. Sute de tranzactii imobiliare cu terenuri, retrocedari suspecte, zeci de persoane interpuse si sute de firme, contracte cu primaria constanta sunt doar piese dintr-un puzzel pe care anchetatorii trebuie sa-l descifreze.

„Consiliul Judetean a fost din 2008 feuda baronului Nicusor Constantinescu, omul care l-a propulsat in politica pe Fagdau.

Ca lucrurile sa fie si mai clare un fost asociat al primarul Fagadau din firma Blitz Grup SRL pe nume Traian Avramiuc apare asociat alaturi de Sorin Stutinsky. Strutinsky este considerat creierul financiar al gruparii Mazare.

Increngatura de relatii si complicitati de la Constanta merita sa fie trecuta intr-un manual de crima organizata”, spunea Silviu Mănăstire în primăvara lui 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”