În perioada pandemiei de COVID-19, dezinfectantul a devenit unul dintre obiectele aflate cel mai des la îndemâna noastră. Deseori, se obișnuiește depozitarea acestuia în mașină, o alegere neinspirată, spun speciaiștii.
Transportarea, respectiv depozitarea dezinfectantului în mașină, în timpul sezonului cald, este o practică nepotrivită, atrage atenția Tamas Schanda, secretarul de stat pentru strategie în Ministerul Inovării și Tehnologiei din Ungaria.
În vremurile caniculare, păstrarea dezinfectantului în mașină trebuie evitată, a punctat oficialul maghiar pe Facebook. Având în vedere nivelul ridicat de alcool din interior, cea mai mică scânteie poate determina inflamarea vaporilor.
Alcoolul, substanță activă ce se găsește în dezinfectanții de mâini, este un agent inflamabil care începe să se evapore la aproximativ 20 de grade Celsius. Cu cât este mai cald, cu atât procesul este mai rapid.
O mașină lăsată la soare pe timpul verii, la 32 de grade Celsius, poate crește temperatura din interior cu 4 grade Celsius după doar 5 minute. Într-o oră, temperatura poate crește cu 26 de grade Celsius, adică în jur de 58 de grade Celsius, o adevărată saună.